Kon: Policijski čas za sada ne dolazi u obzir

Društvo 29. okt. 202019:06
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da za sada opcija uvođenja policijskog časa nije na dnevnom redu i da bi eventualno donošenje neke nove mere bilo vezano za Beograd gde je prvenstveno zabeležen eksponencijalni rast broja novozaraženih.

„Još uvek nemamo takvu popunjenost bolnica da bi uvođenje policijskog časa bilo nešto što bi bilo adekvatno situaciji“, rekao je Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone, ali i dodao da „imamo naglo punjenje bolnica“.

Kako je objasnio, gostujući na B92, „uvođenje policijskog časa je poraz koji bi pokazao da nema svesti u tome da sami treba da usporimo virus“, dodajući da se „pojednici svesno ne pridržavaju predviđenih mera i uništavaju kolektivni napor u borbi protiv korone“.

On je rekao da imamo povećanje brojeva novozaraženih i eksponencijalni rast prvenstveno u Beogradu, ali i Kragujevcu, dok u ostalom delu Srbije „to ne izgleda baš tako“.

„Ako bi razmišljali o bilo čemu restriktivnom bilo bi to vezano za Beograd, a za sada, kako kažem, za sada policijski čas ne dolazi u obzir“, rekao je Kon.

Na pitanje o eventualnom pooštravanju mera u Beogradu, on je naveo da se ne može gledati samo brojka novozaraženih i novohospitalizovanih, već „sveukupno kakav je odnos prema sprovođenju mera, da li se popravlja ili ne i da li imamo takvu vrstu kontrole koja to može da isprati“.

Kon je rekao i da se očekuje donošenje pravnog okvira koji bi omogućio bolju kontrolu u sprovođenu zaštitnih mera, kao i da „ekstremno važno da ih se pridržavamo“, pre svega u nošenju maski.

Na pitanje o pooštravanju mera, on je rekao da je „industrija zabave jedino mesto gde nismo uspeli da uspostavimo nadzorni sistem“.

Komentari

Vaš komentar