Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od marta do juna ove godine preminulo je oko 345 osoba više u odnosu na prosek smrtnosti od 2016. do 2019. godine, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Učestvujući u radu naučne konferencije „Zarazne bolesti kao globalni bezbednosni izazov – Pandemija kovid-19: stvarnost i posledice“, Kon je precizirao da je ukupna smrtnost u 2020. bila viša u odnosu na prosek od 2016. do 2019. godine i to u martu za 92, u aprilu za 246 i u junu za 92, dok je u maju bilo manje umrlih nego ranijih godina.

Povezane vesti:

Po podacima koje je izneo Kon bilo je 210 smrtnih slučajeva registrovanih sa dijagnozom kovid-19, a da je ove godine bilo 102 smrtna slučaja više u odnosu na period od 2016. do 2019. godine kod ljudi sa upalom pluća gde nije bio naznačen uzrok upale pluća. U slučajevima bakterijske upale pluća nije bilo povećanja broja umrlih.

Iznoseći statističke podatke, Kon je rekao i da je najveći broj umrlih bio stariji od 69 godina, da su osobe stare od 20 do 29 godina činile samo jedan odsto preminulih, dok je među umrlima 38 odsto žena i 62 odsto muškaraca. Takođe, u tom periodu je najgora bila nedelja od 13. do 19. aprila, kada su preminule 32 osobe.

Po rečima pomoćnice ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marine Soković, koja je i članica Radne grupe za prikupljanje naučnih informacija vezanih za kovid-19, Institut za primenu nuklearne energije je tokom krize razvio ELISA test koji ima izuzetno visoku osetljivost od 93 odsto.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je ukazao na to da je pandemija koronavirusa usporila globalizaciju i dovela do zatvaranje država i jačanje uloga nacionalnih država.

Pandemija je dovela u pitanje i liberalni model organizacije društva, u toku je promena odnosa moći u svetskim razmerama, a Kina, po mišljenju Obradovića, postaje dominantna sila.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar