Krizni Štab Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Član Kriznog štaba, doktor Predrag Kon, kaže za RTS da bi u toku ove nedelje morala da bude održana sednica Kriznog štaba.

„Ne mogu ništa da tvrdim, ali očekujem da hoće“, rekao je Kon.

„Ako niko ne poštuje mere, onda ćemo uvoditi krajnje nepopularne mere“

Na pitanje koje mere bi sada mogle da uspore širenje virusa, Kon kaže da nema važnije mere od vakcinacije.

„Imamo situaciju da smo usporili i istovremeno imamo i pogoršanje i događaje koji su epidemiološki vrlo loši, a to je povratak turista i početak školske godine i formiranje kolektiva svih, čak i velikih radnih, i u takvoj situaciji imunizacija je apsolutno na prvom mestu“, poručuje Kon.

Istakao je koliko je važno poštovanje mera.

„U svakoj situaciji gde vi vidite jasno nepoštovanje mera, tu je jasno omogućen prenos i jasno će se prenos virusa i desiti. U toj situaciji mi ćemo morati, ako niko ne poštuje mere, onda ćemo uvoditi krajnje nepopularne i restriktivne mere“, navodi Kon i dodaje da se nada da do toga neće doći.

„U tom slučaju se sve mere u kojima imate ovakva događanja koja su potpuno nekontrolisana, ali i mini kao što su svadbe, noćni klubovi, razna slavlja gde se peva i igra tada se virus maksimalno prenosi i to treba zaustaviti“, dodaje Kon.

„Vakcinacija dece u pandemiji najvažnija“

Na pitanje kako će početi školska godina, Kon kaže da će biti saopšten protokol koji se već priprema u Ministarstvu prosvete zajedno sa Institutom za javno zdravlje „Batut“.

„Tu su najavljene osnovne smernice, a to je da onlajn nastave treba da bude što manje“, rekao je Kon.

Naglasio je da imamo vakcine i da one jesu registrovane za starije od 12 godina.

„Kada govorimo o deci preko 12 godina, ja stalno napominjem da je svega jedan odsto dece vakcinisano, a preko 50 odsto odraslih i pitam sve šta to znači? Da li mi decu izlažemo zarazi i više verujemo da je tako bolje zbog prirodnog imuniteta, zbog dosadašnjih saznanja da je to blaža bolest kod dece, a istovremeno imamo vakcinu koja je potpuno bezbedna“, upitao je Kon.

Istakao je da će ta pitanja postaviti i na sednici Kriznog štaba.

„Ja insistiram na tome da je vakcinacija dece u situaciji kada imamo pandemiju nešto što je najvažnije“, poručio je Kon.

Na pitanje da li među obolelima u ovom novom talasu ima onih koji su već preležali kovid, Kon kaže da ih ima, ali ne tako mnogo.

„To je ispod jedan odsto i retkost je to da neko ko je preležao dobije ponovo, ali ima onih koji su dva puta dobili kovid. Zato se i preporučuje svakom ko je preležao, a da je prošlo više od tri meseca, da se vakciniše i to treba da uradi“, zaključio je Kon.

BONUS VIDEO: Predrag Kon o delta soju koronavirusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar