Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je "anuliran" rizik od prenošenja koronavirusa na Beer festu, koji večeras počinje u Beogradu, ukoliko se posetioci budu pridržavali propisanih mera na festivalu.

Za ulaz na Beer fest potrebno je da posetioci imaju dokaz o vakcinaciji, da su preležali koronavirus ili negativan test na virus.

„To su jasna pravila koja su saopštena. Ovo je ista ekipa koja je radila i druge festivale, tako da ne očekujem da će biti problema“, kazao je Kon za Radio-televizije Srbije.

Kon je naglasio da je danas situacija drugačija u poređenju sa periodom kada je održan Egzit festival jer je, kako je naveo, tog dana u Novom Sadu bilo dvoje novozaraženih, a danas u Beogadu njih 362.

On je rekao da imunizacija na koronavirus ostaje na prvom mestu u borbi protiv epidemije, ali je istakao da će nadležni morati da uvedu „krajnje nepopularne i restriktivne mere“ ukoliko se građani ne pridražvaju propisanih mera.

Govoreći o početku školske godine, Kon je kazao da će do kraja avgusta Ministarstvo prosvete objaviti protokol koji izrađuje zajedno sa Institutom „Batut“.

„Tu su najavljene osnovne smernice kao što je da onlajn nastave bude što manje. U situaciji u kojoj se nalazimo, mi imamo vakcine koje su registrovane za starije od 12 godina. Na Medicinskom fakultetu je vakcinisano blizo 80 odsto studenata“, naveo je on.

Kon je istakao da treba insistirati na vakcinaciji đaka i studenata jer je to najbolja zaštita.

BONUS VIDEO: Đubre posle Exita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar