predrag kon dijabetes
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiološka situacija u Srbiji je još uvek nepovoljna i zato je važno da se što pre sprovede vakcinacija, koja prema prvim informacijama ide dobro, ocenio je epidemiolog Predrag Kon i potvrdio da postojeće epidemiološke mere ostaju na snazi do daljeg. On je naveo da u Srbiji još nije potvrđeno prisustvo novog soja koronavirusa, koji se pojavio u Mađarskoj.  

„Naša glavna tema sada je vakcinacija i važno je da se što pre sprovede. Očekuju se nove količine vakcina Sputnjik i Fajzer, a imamo i očekivanja kada je u pitanju i Astrazeneka. Jasno je da će biti logističkih teškoća, ali prve informacije sa terena ohrabruju“ rekao je Kon posle sednice Kriznog štaba.

On nije naveo koliko je zdravstvenih radnika vakcinisano, ali je istakao da je odziv mnogo veći nego što je ranijih godina bilo za vakcinaciju gripa, kao i da se interesovanje zdravstvenih radnika za vakcinu povećeva.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od Agencije za lekove, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati osobama mlađim od 16 godina, dok je Sputnjik za starije od 18 godina.

Govoreći o epidemiološkim merama, Kon je naveo da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić temeljno objasnio zašto se zalaže za produženje radnog vremena, ali da je medicinski deo Kriznog štaba ostao pri svom stavu da još uvek ne može da se raspravlja o tome.

„Jasno je da je potrebno da virus bude što manje u cirkulaciji da bismo popuštali mere“ naveo je on.

Povodom informacija da se u Mađarskoj pojavio novi soj koronavirusa, Kon je rekao da „sve ono što se pojavi u Evropi možemo da očekujemo da se pojavi i kod nas“, ali je dodao da u Srbiji još nije potvđeno prisustvo novog soja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar