Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa odlaskom Srba u Crnu Goru povećava se epidemiološki rizik, i moje mišljenje je da nije isključeno uvođenje karantina za njih po povratku, kaže epidemiolog Predrag Kon. Dodaje da su mere koje se odnose na Crnu Goru i BiH donete pod uticajem potike, dok su za ostale zemlje kriterijumu jasni.

Kon tvrdi sa se sa otvaranjem granice Crne Gore za turiste iz Srbije epidemiološki rizik povećava.

„Tu nema dileme. Svako ko priča drugačije jednostavno ne zna šta priča“, rekao je on gostujući na TV Prva.

Povezane vesti:

Na pitanje da li Krizni štab razmatra uvođenje karantina za Srbe koji se vraćaju iz inostranstva, kaže da je to nešto o čemu mora da se raspravlja.

„Ove mere u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru su potpuno pod uticajem politike. Ako se to ne kaže onda postaje potpuno nejasno zašto se uopšte sprovode mere. Neću više o tome da govorim. Dakle, epidemiološki rizik definitivno postoji“, naglasio je Kon.

Objasni je da po pitanju ostalih zemalja postoji jasna lista koju izbacuje Evropski centar za kontrolu bolesti, gde su zemlje podeljene na crvene, plave i zelene zone na osnovu takozvane kumulativne stope ili incidencije obolevanja u periodima od 14 dana.

„Što se Evrope tiče ona svakih 15 dana revidira listu. Nešto slično bi trebalo da bude kod nas. To je za sada zamrznuto. O tome je bilo rasprave na Kriznom štabu i doneta je odluka kakava je doneta za neposrednu okolinu“, rekao je epidemiolog i dodao:

„Naši tek ulaze u Crnu Goru. Odmah moram da kažem da ne bi trebalo da bude iznenađen niko od naših građana ako se neka takva mera eventualno uvede.“

Naglasio je da on iznosi svoje lično mišljenje koje je pre toga izneo i na Kriznom štabu.

„Ljudi treba da znaju da je rizik da tamo idu, a zašto idu to znaju oni sami“, rekao je Kon.

Dodao je da neke zemlje za ulazak zahtevaju obavezan karantin, druge negativan PCR test dok su za Srbiju prihvatljive obe opcije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare