Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nijedno istraživanje nije dokazalo da pušači ređe oboljevaju od infekcije izazvane koronavirusom.

„Čini mi se da to je neka priča koju forsiraju osobe koje puše“, rekla je Kisić Tepavčević gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

„Pušenje je najznačajniji pojedinačni faktor rizika za nastanak mnogih nezaraznih bolesti“, rekla je Kisić Tepavčević objasnivši da je reč o malignim bolestima, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu.

Istakla je da su svi osetljivi na virus kovid 19, ali da postoje razlike u kliničkoj slici, pa je najveća verovatnoća da će se najteže forme razviti kod hroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.

Povezane vesti:

Ali, kako je kazala, to ne znači da ne mogu da obole mlađe, potpuno zdrave osobe, čak i profesionalni sportisti i da se i kod njih mogu desiti fatalni ishodi.

„U prethodnih 24 sata, ukupan broj pregleda je takođe pao. Treba imati na umu da je prethodio i vikend, kada je manje ljudi javljano lekaru, osim sa izrazitim tegobama. U piku epidemije imali smo višestruko veći broj“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je ukazala, ipak je još začajno opterećenje kada je u pitanju ova bolest, ali i kada je zdravstveni sistem u pitanju. Kada su mere u pitanju, dr Kisić dodaje da će one u jednom momentu kada epidemiološka situacija bude stabilna drugi faktori prevagnuti zdravstvene.

„Treba izbegavati mesta visokog rizika, bez obzira da li su nam dostupna ili ne. Kada su maske u pitanju, iako je nepopularno kada to kažem, ali moramo ih nositi do daljnjeg“, rekla je Kisić Tepavčević Ona je istakla da ovo nije nešto što se po prvi put dešava čovečanstvu, i dodaje da je preventivna mera nošenja maski poznata vekovima.

Kisić je rekla da svaka razumna osoba u ovom periodu kada se vidi koje su efikasne mere koje čuvaju zdravlje, treba da ih se pridržava.

Fakulteti moraju sami da organizuju zaštitne mere

Komentarišući narednu školsku godinu za studente, rekla je da tu ima dosta specifičnosti, kao i da će sami morati da se organizuju u smislu zaštitnih mera.

„Nije to samo izazov kod nas, tako je svuda u svetu. Sigurno da oređene vrste fakulteta ne možemo ostaviti bez praktične nastave. Ali, mora se svesti na bezbednu, a najefikasniju meru“, rekla je dr Kisić.

Kada su u pitanju laboratorije, dr Kisić ističe da su one sve bolje, da su se uskladile i sa tehnikom, edukovanim kadrom, kao i da se dostižu maksimalni kapaciteti.

Ističe da su dosta prisutni zahtevi za tesitranje na lični zahtev, ali da gužve malo zavise i od načina organizovanja same laboratorije. Dodaje da su sada kapaciteti veliki, kao i da su manje potrebe za testiranjem zbog indikacija.

Dr Kisić navodi da ni jedna privatna laboratorija još ne radi PCR testiranje, ali i dodaje da bi dobrodošla pomoć svih koji bi mogli da zadovolje odgovarajuće uslove za ovu vrstu testiranja.

Dodaje da je od početka nepromenjeno da mere, fizička distanca i maska, daju efekat, iako su mnogi, kako kaže, bili skeptični. Kako predočila, i kada vakcina bude dostpuna, to će i dalje biti osnovne mere prevencije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare