Ukrajina izbeglice Poljska rat
Izbeglice iz Ukrajine na granici sa Poljskom Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Od početka rata u Ukrajini kroz Srbiju je do sada prošlo 137.205 ukrajinskih državljana, rekla je danas komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

„Naša zemlja je aktivirala sistem privremene zaštite za ukrajinske izbeglice što im omogućava pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti i zapošljavanju“, rekla je ona, a navodi se u saopštenju.

Komesarka za izbeglice i migracije je rekla, govoreći o rezultatima rada ove institucuje u 2022. godini, da iako je broj migranata koji je prošao kroz Srbiju povećan u poređenju sa 2021. godinom, da je naša zemlja „pokazala odgovornost u njihovom zbrinjavanju, kao i da se će nastaviti da se zalažu za sveobuhavtno rešenje za aktuelnu migrantsku krizu“.

Prema poslednjim statističkim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, tokom 2022. godine u prihvatnim i centrima za azil evidentirano je 119.127 novopridošlih lica.

Svako od migranata koji je prošao kroz centre kojima upravlja Komesarijat dobio je smeštaj, hranu, odeću, medicinsku negu i human pristup onih koji sa njima rade, navodi se u saopštenju.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše migranata dolazi iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Maroka i Indije.

***

BONUS VIDEO – Protest u Beogradu povodom 10 meseci ruskog rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar