Foto: Shutterstock

Ukupno na teritoriji Srbije izbušeno je oko 2.000-3.000 bušotina u cilju istraživanja nafte i gasa, podaci su Ministarstva rudarstva i energetike. Nafta se u našoj zemlji eksploatiše na 67 eksploatacionih polja, od kojih su 63 u Vojvodini, a četiri južno od Save i Dunava.

Ministarstvo rudarstva i energetike je za Nova.rs navelo da su trenutno u eksploataciji na celoj teritoriji Srbije, 822 bušotine, a prema izveštajima Naftne industrije Srbije (NIS) koja dostavlja Ministarstvu.

„Bušotine, kao objekti eksploatacije se s vremenom gase i otvaraju nove, tako da je tačan broj bušotina promenljiva veličina tokom vremena. Istražna bušenja u cilju istraživanja nafte i gasa na teritoriji Srbije rađena su metodom rotacionog bušenja sa zacevljivanjem u cilju obezbeđivanja nemešanja različitih nivoa podzemnih voda kao i nemešanja sa naftom. Takođe rađeno je jezgrovanje na nivoima na kojima je nabušena nafta“, navelo je Ministarstvo za naš portal i dodalo da je ukupno na teritoriji naše zemlje izbušeno oko 2.000-3.000 bušotina.

Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima ne predviđa zabranu nekog vida tehnologije eksploatacije, odgovaraju u Ministarstvu na pitanje portala Nova.rs o tehnologiji „frakinga“.

„Prihvatljivost tehnologije eksploatacije u pogledu zagađenja životne sredine ocenjuje se kroz izradu studije uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije mineralne sirovine. Prilikom pribavljanja odobrenja za izvođenje rudarskih radova na eksploataciji nafte i gasa kao obavezni akti podnose se, između ostalog, i saglasnost organa nadležnog za vode i organa nadležnog za zaštitu životne sredine“, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Freking, hidraulično frakturiranje
Foto: Shutterstock

O korišćenju tehnologije „frakinga“, Ministarstvo je istaklo da ovaj vid eksploatacije vrši u nekoliko zemalja EU kao što su Portugal, Španija, Švedska, Estonija, Litvanija i Mađarska, dok je ovaj vid eksploatacije obustavljen u Irskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Rumuniji.

Ministarstvo je navelo da je ova tehnologija zabranjena u Škotskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Češkoj, Austriji i Bugarskoj.

BONUS VIDEO – Među nama u selu Lukavac: Litijum na vidiku, meštani kažu STOP

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare