Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Bolja energetska efikasnost, ušteda energije ali i smanjenje zagađenja samo su neki od faktora zbog kojih se sve veći broj građana Srbije odlučuje za zamenu dotrajale stolarije. Subvencije koje daje država doprinele su da se mnogi građani naše zemlje lakše odluče za obnovu vrata i prozora na svojim domovima.

Učešće države u zameni stolarije je pedesetoprocentno, međutim, iznos učešća je ograničen i varira od opštine do opštine, kaže za portal Nova.rs koordinator Komisije za energestku efikasnost Opštine Arilje, Boris Satarić.

„Za prosečno domaćinstvo u Srbiji, potrebno je oko 300.000 dinara da bi se zamenila kompletna stolarija. Subvencionisanjem se pokriva 50 posto troškova ali je iznos učešća ograničen i zavisi od opštine do opštine. U Arilju je pomoć ograničena na 140.000 dinara po domaćinstvu“, rekao je Satarić.

Kako kaže, subvencije podrazumevaju podršku države pri kupovini stolarije, ugradnji gotovih prozora ali i pri završnim radovima. Ipak, mnogi prodavci stolarije prepoznli su momenat i podigli cene materijala.

„Na sve je dodatno uticala i ukrajinska kriza, što je uticalo na skok cena koji, opet ponavljam, varira od opštine do opštine. Ali uglavnom, za prosečno srpsko domaćinstvo, potrebno je oko 70.000 dinara kako bi se postavila kvalitetna ulazna vrata, dok je prosečna cena prozora oko 15.000 dinara po kvadratnom metru prozora. Što se zamene sobnih vrata tiče, ona ne potpadaju u subvencionisanu kategoriju jer nemaju preveliki uticaj u uštedi energije i smanjenu zagađenja“, kaže Satarić.

Što se tiče izbora materijala, stručnjak za energetsku efikasnost ima svoju preporuku.

„Svakako je PVC bolji izbor od aluminijuma. Dobar materijal je jako bitan za uštedu energije, pa tako kuća koja je dobro izolovana može da sačuva i do 35 posto energije“, kaže Satarić i dodaje da je zamena stolarije – izuzetno isplativa investicija.

„Stolarija će isplatiti samu sebe za otprilike tri godine i to pokazuje koliko je zamena stolarije dobra investicija“, završava Satarić.

BONUS VIDEO: Da li je propala ideja o promeni stolarije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare