Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imunizacija u Srbiji postaje sve masovnija i već se meri stotinama hiljada vakcinisanih. Fajzer, ruska ili kineska, svejedno je, svi koji su rešili da se vakcinišu to su učinili kako bi stekli imunitet koji se meri antitelima. Biće i sve više onih koji će želeti da posle vakcinacije provere status svoje otpornosti na koronu i urade serološke testove. Kako trenutno stoje stvari, to će morati da urade o sopstvenom trošku i u zavisnosti od toga za koju se privatnu zdravstvenu ustanovu opredele plate između 2.000 i 3.000 dinara.

Zdravstveno osiguranje trenutno ne podrazumeva troškove za serološko testiranje, a da li postoji šansa da se sa masovnošču vakcinacije to promeni, još uvek se ne zna, rečeno nam je u RFZO.

O antitelima i sticanju imuniteta može se razmišljati tek nakon revakcinacije, a ona se obavlja tri nedelje nakon prve doze. Imunolozi napominju da se imunutite stiče tek nedelju dana nakon revakcinacije, a do tada se treba ponašati po svim važećim epidemiološkim pravilima – nošenje maske i socijalna distanca i dalje su neminovnost.

Serološkim testovima otkriva se prisustvo antitela, tačnije određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG) u krvi. To je odgovor organizma na prisustvo virusa.

IgM antitela

IgM antitela, ukazuju na svežu virusnu infekcije, javljaju se neposredno pre, za vreme, ili posle pojave prvih simptoma bolesti.

IgM antitela svoj najviši nivo u serumu postižu nedelju dana nakon pojave prvih simptoma bolesti, a zatim opadaju, tako da se u trećoj nedelji od početka bolesti, uglavnom, ne mogu naći u serumu.

IgA antitela

IgA antitela su lokalna antitela koja se u svežoj infekciji koncentrišu na površini sluzokože grla, nosa, creva i u sekretima. Javljaju se nekoliko dana posle pojave simptoma i svoj maksimum dostižu dve nedelje posle početka bolesti, a zatim opadaju i nestaju oko 4 nedelje nakon pojave simptoma.

IgG antitela – potvrda da je bolest preležana

IgG antitela počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko 4 nedelje od pojave simptoma. Približno 6 nedelja nakon infekcije 94 – 98% obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela. Obično su povišena kod osoba koje imaju težu kliničku sliku.

Ova antitela se duže vreme zadržavaju u organizmu i pokazatelj su preležane infekcije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare