"Bio je veliki čovek! Kožu bi sa leđa svojih skinuo da pomogne drugima", sa tugom u glasu priča za Nova.rs prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz KCS, o voljenom prijatelju i kolegi, eminentnom profesoru i poznatom vaskularnom hirurgu, doktoru Draganu Markoviću, koji je od posledica koronavirusa preminuo na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Protekle dve nedelje doktor Marković ležao je na Infektivnoj klinici, pa iako je imao povišen šećer, što ga svrstava u rizičnu grupu kada je u pitanju virus korona, porodica i kolege verovali su da će se izvući iz kandži okrutne bolesti.

„Teško mi je da o njemu govorim u prošlom vremenu. Nismo ovo očekivali. Mislim da je imao povišen šećer i verujem da zbog toga nije mogao da se odbrani od bolesti. Bio je fantastičan lekar, pomogao mi je 1.000 puta kada mi je bila neophodna asistencija kod nekih pacijenata. Svi znaju da je bio veliki čovek, ali oni koji ga nisu dobro poznavli, ne znaju da je to bio čovek koji je živeo po svim kanonima svetovnim i duhovnim. Bio je oličenje onoga „ljubi bližnjeg svog“. Ako bi ga neko pitao za pomoć, bilo da je poznat ili nepoznat, sve bi učinio da pomogne. Posle tu osobu ne bi morao više u životu da vidi, a kamoli da traži protivuslugu. Kopao bi zemlju da vam pomogne. Sve bi učinio za ljude. Bila je to njegova glavna osobina“ seća se prof. dr Mitrović svog kolege.

Foto: N1

Niko ne zna kako se doktor Marković zarazio koronom, ali sumnjaju da je prešla sa pacijenata, a onda je na žalost bolest inficirala i njegovu suprugu, koja je takođe hirurg u Kliničkom centru Srbije.

„Zajedno su ležali na Infektivnoj. Onda je ona, naša koleginica doktorka Dada Marković, koliko sam čuo otpuštena kući, pa je ponovo vraćena u bolnicu. Ne znam gde je sada, ali gde god da je neopisivo joj je teško“ kaže dr Mitrović.

Voljeni doktor Marković imao je samo tri godine do penzije, koju je sa radošću čekao kako bi mogao svo vreme ovog sveta da provede sa svojim unukom.

„Ima ćerku i unuka, kojeg je obožavao. Svemu ga je učio i da je dočekao penziju svo vreme proveo bi sa njim. Ipak, ova agresivna bolest gora je nego što smo mislili. Odnela je toliko života. Mislimo da taj virus nije ništa, a onda čujete za nekog bliskog ko je umro i shvatite koliko je ozbiljno“ naglašava doktor Mitrović.

Pamtićemo profesora dr Dragana Markovića, koji je bio specijalista opšte hirurgije sa subspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije. Predavao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu na katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku na KCS. Nedostajaće na predavanjima gde je govorio o vaskularnoj hirurgiji na domaćim, ali i međunarodnim kongresima, a bavio se i pedagoškim radom.