Grafiti s nacionalističkim sadržajem, na zidu Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u parkiću Mitićeva rupa Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Udruženje "Krokodil" saopštilo je da će na zidu koji gleda na park kod Mitićeve rupe, na kom su u više navrata bili nacrtani nacionalistički grafiti, biti uklonjeni ispisi i naslikan mural s poznatim likovima iz sveta nauke, konkretno hemije, tehnologije i metalurgije.

Ovo je udruženju odgovoreno iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, čiji bočni zid gleda na dečije igralište u parku kod Mitićeve rupe, navode iz „Krokodila“.

Udruženje „Krokodil“ podseća da je taj zid, nekoliko puta „ilegalno vandalizovan nakon čega Institut nijednom nije reagovao na zakonski obavezujući način koji nalaže hitno dovođenje spoljnog izgleda zida u prvobitno stanje“.

„Na ‘Krokodilov’ poziv na saradnju i zajedničko osmišljavanje i realizaciju murala koji bi bio prilagođen kako jednoj instituciji od nacionalnog značaja tako i dečijem igralištu prema kom je sporni zid okrenut i za koji bio bio angažovan neki od vodećih street artista u našoj zemlji, dobili smo odgovor da je Institut već preduzeo sve mere za uklanjanje ispisa na pomenutom zidu te realizacije murala s poznatim likovima iz sveta nauke, konkretno hemije, tehnologije i metalurgije što u potpunosti podržavamo“, navode iz udruženja.

PROČITAJTE JOŠ

U odgovoru Instituta stoji da su sproveli postupak i izabrali izvođača radova za izradu murala, kažu iz Udruženja.

„U toku je izrada finalnog idejnog rešenja murala na temu nauke i najznačajnijih srpskih naučnika iz oblasti delatnosti Instituta koji će biti odobren za oslikavanje od strane Instituta, kao i od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a sve u skladu sa zakonom“ navodi se u dopisu, kažu iz „Krokodila“.

Čišćenje parka i krečenje nacionalističkih grafita sprovedeno je prvi put 18. februara u organizaciji Udruženja Krokodil i Inicijative mladih za ljudska prava.

Ubrzo su se pojavili novi grafiti, koji su takođe bili prekrečeni, pa su ponovo naslikani u martu.

BONUS VIDEO: Vladimir Arsenijević o festivalu KROKODIL

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar