Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Koalicija za slobodu medija saopštila je da je presuda KRIK-u kojom je taj istraživački portal usuđen za kršenje pretpostavke nevinosti u slučaju Predraga Koluvije - nepravedna, i naglasila da je neophodno hitno usvajanje anti-SLAPP preporuka.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je nedavno prvostepenu presudu kojom je KRIK osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predraga Koluvije, koji je tužio novinare jer su prilikom izveštavanja o slučaju “Jovanjica 2” napisali da je Koluvija “optuženi narko-bos”.

Prema pisanju KRIK-a, Sud smatra da je KRIK formulacijom “optuženi narko-bos” Koluviju „označio učiniocem kažnjivog krivičnog dela, iako o tome ne postoji odluka suda” i nije prihvatio objašnjenje novinara da su u tekstu korišćeni izrazi „optuženi i optužba” i „prema tvrdnjama tužilaštva”. Sud nije uzeo u obzir ni da je objavljena i Koluvijina odbrana, kao i da je reč o temi od velikog značaja za javnost.

Novinari KRIK-a su najavili nastavak pravne borbe u ovom slučaju.

Stevan Dojčinović, Tribina „Napad na Vuka Cvijića, Nećemo dozvoliti da se prećuti“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Koalicija za slobodu medija smatra da je ova presuda nepravedna, jer sud prilikom odlučivanja nije uzeo u obzir ceo tekst, već se koncentrisao samo na jednu frazu. Strahujemo da ovakva odluka može da predstavlja poziv drugim moćnicima i političarima da izvrše pritisak na istraživačke novinare“, navodi koalicija.

Iz te koalicije podsećaju da je nedavno i sudija Apelacionog suda podnela dve tužbe protiv KRIK zbog baze podataka “Prosudi ko sudi”. Tužbama koje je podnela, osim novčane odštete, traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po 10 meseci zatvora – zbog navodne povrede prava na privatnost.

Protiv novinara KRIK-a, kako se navodi, trenutno se vodi 16 postupaka.

„Koalicija za slobodu medija, kao i mnoge međunarodne novinarske i medijske organizacije, smatra da su u pitanju klasične SLAPP tužbe koje za cilj imaju da se novinari ućutkaju. Ovo je, za razliku od direktnih pritisaka koje su novinari trpeli tokom devedesetih godina prošlog veka, naizgled legitimno sredstvo da se na legalan način ugase nezavisni mediji. Zato pozivamo zakonodavca da pokaže da želi da zaštiti nezavisno novinarstvo i da u što kraćem roku usvoji Anti-SLAPP preporuke Evropske komisije i preporuke Anti-SLAPP direktive Evropskog parlamenta. Ovi dokumenti sadrže ključne smernice za rano odbacivanje neosnovanih tužbi protiv novinara i aktivista“, kažu u koaliciji.

Pozivaju i sudije da u budućim postupcima koju budu pokrenuti protiv novinara, „sa naročitom pažnjom razmotre i navedene preporuke, prepoznaju karakteristike SLAPP tužbi i na osnovu toga odluče kako će teći postupak“.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost.

BONUS VIDEO: Sudija tuži novinare KRIK-a: Predmet spora su javno dostupni podaci – o imovini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare