Kakva je sudbina Generalštaba nakon što su direktorke Republičkog i beogradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović i Olivera Vučković podnele ostavke na tim funkcijama jer nisu želele da potpišu papir kojim se skida zaštita ovom kompleksu, pitanje je koje zabrinjava javnost. Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ističe da će građani fizički braniti zgradu, najavljuje barikade i blokade, dok šef pravnog tima organizacije RERI Jovan Rajić poručuje da će osoba koja potpiše skidanje zaštite morati da prođe kroz sud građana.

Ako se ne desi čudo pod pritiskom dela javnosti, a takva se čuda retko dešavaju u Srbiji, na mestu Generalštaba gradiće se luksuzni hotelski kompleks i more stambenih jedinica, koje će podići firma Jareda Kushnera, zeta Donalda Trampa.

To je, kako se trenutno čini, izvesno.

Međutim, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ističe da postoji plan za odbranu nekadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, te da „neće dozvoliti ološima da uništavaju Beograd“.

Poručuje da je spreman na blokade i postavljanje barikada ispred bagera koji budu krenuli na rušenje Generalštaba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naravno da postoji plan da se spreči ološ da nam uništava Beograd. Plan je da svi kao jedan, od čobanina do akademika, stanemo da branimo svoj grad, dakle i Generalštab i Sajam. Sutra kada bageri budu došli na Generalštab i na Sajam, moramo fizički da ih sprečimo jer su ovde sva pravna sredstva iskorišćena“, navodi Jovanović za Nova.rs

Pokret Ekološki ustanak, protest “Stop rušenju Generalštaba” ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dodaje da građani imaju pravo da znaju detalje ugovora o prodaji Generalštaba, te poziva sve da zajedno „pritisnu“ Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji je potpisao Ugovor o revitalizaciji kompleksa sa kompanijom „Affinity Global Developmen“.

„Vesić mora da pokaže građanima šta je potpisao, kome on to poklanja i čije je to što poklanja. Čije on to misli da ruši? Poručujem mu da se ne krije jer će kad tad morati da pokaže taj papir. Taj ugovor je samo jedan u nizu zbirke teških krivičnih dela koje čini i kako je krenuo, on će postati budući ministar za okopavanje kukuruza u Zabeli, kada u ovoj zemlji počnu da vladaju zakon i pravo, to mu ja obećavam“, jasan je Jovanović.

Generalštab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poručuje da će radovi na rušenju kompleksa početi samo preko njega mrtvog, te da građani nameravaju da organizuju barikade i blokade.

„Samo preko mene mrtvog, ne dam litijum, Sajam i Generalštab. Ne dam ništa što je od Beograda“, kaže on.

RERI: Rušenje zgrade nije izvesno

Šef pravnog tima organizacije RERI Jovan Rajić ne smatra da je rušenje Generalštaba izvesno. Ističe da će onaj koji bude potpisao dokument kojim se skida zaštita kompleksu, morati da „prođe“ sud građana.

„Mislim da nije baš tako izvesno da će zaštita biti tek tako skinuta, zato što skidanje zaštite u svakom slučaju mora neko da potpiše. Taj neko ko bude potpisao, moraće da računa na to da će, s jedne strane, to u nekom proceduralnom i zakonskom smislu morati da bude opravdano, makar minimalno, a da to u postojećoj konstalaciji nije moguće opravdati na bilo koji način i da treba da bude svestan da će potpisivati jednu nezakonitu odluku, jedno nezakonito rešenje“, navodi on.

Generalštab projekat Foto:FoNet/X jaredkusner

Naglašava da ukoliko dođe do rušenja kompleksa, potrebno je pravno „napasti“ dokument odnosno rešenje kojim je to odobreno.

„Nisam siguran da će to tako lako proći i da će naći nekoga ko će to da potpiše. A ako dođe do toga, što se tiče ovog pravnog dela, treba videti u kojoj formi je doneto to rešenje, treba ga napasti u pravom smislu iz perspektive opštih društvenih interesa i perspektive zaštite kolektivnih interesa javnosti iz Zakona o opšem upravnom postupku po sličnom sistemu po kome je napadana i po kojoj je RERI oborio građevinsku dozvolu za izgradnju gondole na Kalemegdanu“.

PROČITAJTE JOŠ:

To, napominje, ne znači da će skidanje zaštite moći da se obara u nekom postupku.

„Ne znači da će na njega moći da se ulaže žalba i da će moći da se podnosi tužba, ali će ta nezakonitost sigurno u nekoj kasnijoj fazi kroz obaranje građevinske dozvole ili nekih prethodnih postupaka biti značajan faktor koji ukazuje na nezakonitost koji bitno doprinosi nezakonitosti svih ostalih akata kojih će kasnije biti donošene i usvojene“, zaključuje Rajić.

Univerzitetska profesorka i doskorašnja predsednica organizacije Evropa Nostra Srbija Irena Subotić prokomentarisala je ostavke direktorki Republičkog i gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekaviši da je trebalo to da učine mnogo ranije.

Naglašava da je važno da se sačuva status zaštićen iz grada, odnosno da se brani Zakon po kom je kompleks Generalštaba zaštićen.

Irina Subotic na promociji knjige Maje Herman Sekulic
Irina Subotić na promociji knjige Maje Herman Sekulić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kada su one proglašene  kulturnim dobrom, znalo se značaj tih zgrada i koliki je to značaj za urbanizam Beograda. To nije urađeno iz nekoga hira ili iz neke slobodne interpretacije, već vrlo ozbiljno i argumentovano. Znači, ako ostane status zaštićenoga, tu mora da se izvrši i to je trebalo uraditi, već 24 godine je prošlo od tada, znači da se napravi rekonstrukcija koja može da se uradi, postoje planovi, postoje nove tehnologije, postoje sve mogućnosti za rekonstrukciju tih zgrada koje su znamen Beograda. Ništa drugo ne dolazi u obzir. Ali to zavisi apsolutno od zakonskih odredbi. Zakon je rekao da je to zaštićeno. Mora da se brani taj zakon po kojem je to bilo zaštićeno“, zaključuje ona.

Podsetimo, zgrada Generalštaba ili nekada zvanično Savezni sekretarijat za narodnu odbranu seme je razdora u srpskoj javnosti jer je firma zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zainteresovana za tu lokaciju.

Stepen zaštite koji uživa Generaštab podrazumeva da bi kompleks trebalo da bude obnovljen u istovetnom obliku kakav je bio kada je izgrađen, dok je iz nacrta koje je ponudila američka kompanija, bliska Donaldu Trampu, više nego očigledno da to neće biti urađeno na taj način, već da će značajan deo kompleksa biti srušen.

Da bi to moglo da se uradi po zakonu nadležene institucije moraju da ukidnu statusa spomenika kulture, a kao što smo objavili, direktorke Republičkog i gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture nisu želele da potpišu ukidanje zaštite.

BONUS VIDEO: Kome Srbija poklanja prostor srušenog generalštaba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare