Foto: Milica Dejanović/Južne vesti

Ohrabreni nedavnim izveštajem Državne revizorske institucije koji je pokazao da je direktorka vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Svetlana Stojanović u v.d. stanju i "fotelji" mimo zakona pet godina, kao i da su zarade delu zaposlenih uvećane za 4,6 miliona dinara isplatom dodataka mimo zakona, troškovi za gorivo uvećani takođe nezakonito, a postoje i brojne nepravilnosti u ugovorima o radu zaposlenih, deo zaposlenih ove ustanove u Vranju obratio se javnosti otvorenim pismom, jer im, kako tvrde, plata kasni nedeljama, a rukovodstvo istovremeno organizuje "sportske igre" na Kopaoniku. Direktorka je novinarki portala Nova.rs rekla da nije upoznata sa otvorenim pismom i da će se javiti kada joj prosledimo, ali je komentar i nakon dva dana izostao.

Kako kažu, objašnjenja rukovodstva o razlozima za kašnjenje plate i po mesec i po dana, oni ne mogu upotrebiti kada stigne opomena za ratu kredita, račun za struju, telefon itd.

Da bi javnosti objasnili problem, podsetili su na obećanje „poštovanog predsednika države“, koji je izjavio da je „postao svestan značaja rada zavoda i instituta za javno zdravlje tokom covid-19 pandemije u Srbiji“, te da će „ukoliko sutra ugovoriti 2.500 zaposlenih u tim institucijama“.

„Naravno, pandemija je krenula da jenjava i značaj istih se izgubio, a obećanje o ugovaranju zapošljenih je ostalo da visi u vazduhu kao u onoj poslovici – Obećanje ludom radovanje. U avgustu mesecu i pored svih osnovanih komisija i grupa za ugovaranje zaposlenih u zavodima i institutima konačno je odlučeno da nema nikakvog ugovaranja i da ove institucije moraju da se snalaze same za plate kao i do sad – teško, s obzirom na poslove koje su izgubili u tržišnom delu svog poslovanja“, stoji u otvorenom pismu radnika ZZJZ Vranje.

Kažu da ZZJZ Vranje nema novca za osnovne plate radnika, u situaciji kada su cene svih proizvoda povećane najmanje dvostruko.

„Kad ni zaposleni u Zdravstvenom centru Vranje ne mogu da izađu na kraj sa poskupljenjma koja ne prate redovne zarade, zamislite jadnike u ZZJZ Vranje koji i tu platu ne primaju, kako je tek njima?“, pitaju se oni.

Napominju i da je „u vreme neprimanja plata rukovodstvo ZZJZ Vranje obezbedilo učešće na Sportskim igrama na Kopaoniku za 19 osoba u septembru.

„Ukoliko neko i pomisli da potraži platu, isto rukovodstvo objasni da kašnjenje nije prešlo zakonski rok od mesec dana i da ne kasne plate. Mada to objašnjenje zaposleni ne mogu upotrebiti kad stigne opomena za ratu kredita, račun za struju, telefon… Kako da se traži pomoć od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sa zalepljenom etiketom na čelu ‘nenamensko i bahato trošenje novca“, pitaju se oni, pozivajući se na izveštaj Državne revizorske institucije.

Redakcija portala Nova.rs je u telefonskom razgovoru pitala direktorku dr Stojanović o ovom otvorenom pismu koje su medijima prosledili zaposleni, ali je ona rekla da nije upoznata sa sadržajem i zamolila da joj prosledimo, ali se direktorka ZZJZ Vranje nakon toga nije javila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar