Vrnjacka Banja protest
Protest u Vrnjačkoj Banji Foto:Nova.rs

"Nama uzimaju dijamant, blago Vrnjačke Banje. Prirodu koja je stara 1.500 godina. Petoro njih su za tri godine sve uništili. Ima da se borimo do kraja i da vratimo staru vodu", poručuje Dragan Brđović, aktivista iz Vrnjačke Banje.

U istoriji lečilišta u Vrnjačkoj Banji nije se da neki od izvora lekovitih mineralnih voda, ostane bez vode. A u najstarijoj banji u Srbiji, dva najpoznatija izvora Slatina i Jezero, doživeli su da dobiju katance, jer vode nije bilo u bivetama. Lokalna vlast negira da su presušili, već da je reč o kako kažu „revitalizaciji bušotina“.

Zato se u centru Vrnjačke Banje svakog vikenda održavaju protesti zbog presušivanja izvora lekovite vode. Protest svake nedelje organizuju stanovnici ove banje, jer su ogorčeni zbog svega što se dešava sa, kako su istakli „draguljma ovog mesta“, a to su izvori lekovitih voda.

„U ovoj državi je sve na prodaju. Za sve su krive Vrnjačke Terme. To je jasno svima u Banji. Čak i meni koji od skora živim u ovom mestu“, kaže Miodrag koji se u Banju doselio iz okoline Kolubare.

„Nije normalno da u Banji nema vode u izvorima. Kome ona treba ako su izvori suvi? Zar to nije razlog za većinu gostiju da posete ovo mesto“, objašnjava Vrnjčanka Gorica.

Problem se pojavio prošlog leta kada je izvor Jezero ostao bez vode. Nastavio se ovog leta ali sa drugim izvorom, Slatinom. Nikome u Vrnjačkoj Banji nije jasno šta se tačno dogodilo, iako svi prstom upiru na akva park „Vrnjačke terme“, koji se slučajno nalazi između ova dva izvora.

„To je krenulo kada su Terme počele sa radom. Prvo je krenulo sa Slatinom. Voda je dolazila pa nestajala. Izbušili su na 600 metara, a izvori se nalaze na 70 metara. Sistem spojenih sudova. Prvi se napuni kod u akva parku za kupanje, pa tek onda da gosti Vrnjačke Banje piju vodu“, kaže Dragan Brđović, aktivista iz Vrnjačke Banje.

Izvori lekovitih voda u Vrnjačkoj Banji, dati su na upravljanje Specijalnoj bolnici „Merkur“. Međutim, prema rečima šefa pravne službe u ovoj bolnici Božidara Vučkovića, oni nemaju potrebu da imaju kompletan uvid u to ko sve ima bušotine u Banji.

„Ne bih upotrebljavao izraz nekontrolisano bušenje. Ono je rađeno po svim propisima koji su predviđeni zakonom. I svi ti radovi su izvedeni u tim regulativama“, objašnjava Vučković.

Da podsetimo, prvi izvor koji je bio zatvoren u Vrnjačkoj Banji bio je Snežnik, jer su fekalije iz obližnje zgrade završile baš u njemu. Danas je na tom mestu sazidana zgrada od 4.000 kvadratnih metara. Investitor je brat Zorana Babića.

Bonus video: „Ima da se borimo“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare