Nastavno-naučno veće Fakulteta političkih nauka izglasalo je profesora Slavišu Orlovića za dekana ove visokoobrazovne ustanove. Preostalo je da ovu odluku potvrdi i Savet FPN, a ukoliko se to dogodi Orlović će doći na čelo FPN. On na ovom fakultetu radi skoro dve decenije, a u centru pažnje našao se pre desetak godina kad je objavljeno da ga je studentkinja optužila za seksualno uznemiravanje.

Nastavno-naučno veće Fakulteta političkih nauka (FPN) izglasalo je profesora dr Slavišu Orlovića za dekana, a prema Statutu ove obrazovne ustanove, preostalo je još samo da Savet Fakulteta na prvoj narednoj sednici odluči o ovom predlogu. U slučaju Orlovićevih prethodnika, ovaj korak bio je samo formalnost.

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ukoliko se to i u ovom slučaju dogodi, Orlović će u naredne tri godine rukovoditi fakultetom koji obrazuje politikologe, novinare, socijalne radnike…

Optužba za seksualno uznemiravanje

On inače ima dug staž na FPN, ali se u centru pažnje našao 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

PROČITAJTE JOŠ

Orlović je nakon toga smenjen s te pozicije, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog. On je za Politiku rekao da je s mesta prodekana razrešen „zbog nepostojanja komunikacije s dekanom“ i naveo da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane.

Među studentima je pak vladalo mišljenje da je Orlovićeva smena zapravo „kazna“ zbog prijave za seksualno uznemiravanje upravi Fakulteta.

Član odbora direktora u „Srbijaputu“

Orlović je diplomirao na Fakultetu političkih nauka 1994. na Međunarodno-političkom smeru, nakon čega je završio master studije, da bi 2006. doktorirao i postao docent. U zvanje redovnog profesora izabran je 2016, a dve godine kasnije i za šefa Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju od 2018. Tokom studija je boravio na univerzitetima u Evropi i SAD, a objavio je više naučnih radova, tekstova u stručnim časopisima, stručnih knjiga, bio je urednik u “Službenom glasniku”…

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Pored akademske karijere Orlović je, sudeći po podacima Agencije za privredne registre, član odbora direktora akcionarskog društva „Srbija put“, koji je u vlasništvu dvoje fizičkih lica s ukupnim udelom od 42 odsto, a suvlasnici su i Štrabag s 11 odsto vlasništva i Novi Pazar – put (3 odsto), čiji je suvlasnik Zvonko Veselinović.

Početkom 2022. Orlović je osnovao agenciju za konsalting „Politicons“. Od februara 2020. do januara 2022. imao je agenciju za konsalting „Retink“.

O dekanu odlučuju Maja Gojković i Jadranka Joksimović

Odluka o tome da li će Orlović biti dekan sad je na Savetu fakulteta, na čijem čelu je profesor dr Dušan Vučićević. Savet čine još i predstavnici Nastavno-naučnog veća, studenti… Tu su, međutim, i imena dobro poznata široj javnosti.

Tako će reč o izboru novog dekana imati i nekadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Jokismović, kao i Maja Gojković, nekadašnja ministarka kulture, a aktuelna pokrajinska premijerka.

BONUS VIDEO „Uveren sam da postoje oni koji su sarađivali sa njim i koji znaju nešto, a ćute“: Kolega Dalibora Matanića o optužbama za seksualno uznemiravanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare