Ko će držati govor i kako će izgledati sahrana Irineja

Društvo 22. nov. 202008:08 > 08:1810 komentara
Podeli:
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo usled posledica zaražavanja koronavirusom, biće sahranjen danas u Hramu Svetog Save na Vračaru, a Srpska pravoslavna crkva objavila je kako će izgledati protokol.

Kako je Nova.rs pisala nakon što su na Sinodu SPC usaglašeni detalji protokola, na dan sahrane planirano je da liturgija otpočene u 09:00 sati, a predvodiće je mitropolit Hrizostom, mjestobjustitelj trona SPC.

Planirano je da besedu drži i episkop bački Irinej, a u 11:00 sati je planiran početak opela. Nakon opela, govore će održati protojerej-stavrofor Petar Lukić i mitropolit Hrizostom.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim njih, govoriće i političari – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Podsećamo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je od posledica koronavirusa. Ovu informaciju najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator. U Beograd je na dan smrti stigao mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Komentari

Vaš komentar