Foto: Aleksandra Petrović

"I posle završetka krize uzrokovane koronavirusom, Klinički centar Kragujevac i vršilac dužnosti direktora Predrag Sazdanović, nastavljaju sa nedopustivom praksom diskriminacije medija i novinara", saopštili su danas Udruženje građana "Res publika" i redakcija iz "Medijskog skloništa".

U saopštenju se navodi da sem što na taj način deo javnosti uskraćuje za važne informacije, direktor narušava ugled i reputaciju ustanove na čijem je čelu.

„Pozivi za izveštavanje sa događaja organizovanog juče, u znak zahvalnosti donatorima koji su tokom pandemije pomogli rad Kliničkog centra novcem, opremom ili drugim sredstvima, nisu upućeni redakcijama svih informativnih glasila u Kragujevcu, niti svim dopisnicima nacionalnih medija, već samo odabranima“, saopšteno je.

Navodi se da je to očigledno urađeno po kriterijumu koju je ustanovio direktor.

Kragujevački novinari su upravo od predstavnika organizacija koje su učestvovale u događaju, konkretno od Fondacije „Novak Đoković“, saznali da su pozivi medijima upućeni iz Kliničkog centra, koji je bio jedini organizator, pa samim tim i jedini odgovoran za propust.

„Ni ovog puta, kao ni tokom čitavog perioda vanrednog stanja, većina kragujevačkih novinara nije mogla da dobije odgovore na pitanja o funkcionisanju KC Kragujevac i zbrinjavanju obolelih, kao ni o drugim temama važnim za rad zdravstvene ustanove kojoj gravitira dva miliona ljudi“, navodi se u saopštenju.

„Res publika“ i „Medijsko sklonište“ podsećaju direktora Kliničkog centra na Zakona o Javnom informisanju i medijima, kojim je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja”.

„Skrećemo mu pažnju da upornim izbegavanjem kontakta sa pojedinim medijima, zapravo demonstrira svoj odnos prema velikom broju građana koji se preko njih informišu, a kojima je na taj način uskraćeno pravo na značajne informacije“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je direktor Sezdanović svojim postupkom naneo štetu ugledu Kliničkog centra i pokazao se kao loš domaćin, s obzirom na to da je odlučio da donatore predstavi samo odabranim medijima, umesto da o njihovom pažnje vrednom gestu bude informisana što šira javnost.

„Tako je zbog ličnog animoziteta direktora Sezdanovića prema pojedinim redakcijama, a o kojem su neki kragujevački novinari već informisali javnost u svojim tekstovima, bačena senka na događaj koji je trebalo da promoviše humanost, filantropiju, solidarnost i snagu zajedništva u kriznim vremenima“, navodi se.

Umesto toga, aktuelizovane su podele na podobne i nepodobne i još jednom pokazana nespremnost javnih funkcioniera da polažu račune javnosti, u čijem bi interesu trebalo da rade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar