Kisić Tepavčević: Nestorović mi je zadao mnogo glavobolja

Društvo 10. maj. 202023:02 > 23:5752 komentara
Podeli:
Foto: TV Pink/Printscreen

Epidemiološkinja prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla je gostujući u emisiji "Hit tvit" da iza izjava profesora Branimira Nestorovića o tome kako je u pitanju smešan virus, kao i da bi trebalo ljudi da izađu i da se zaraze, struka ne može da stane.

Po rečima Kisić Tepavčević, profesor Nestorović je vrstan stručnjak u svojoj oblasti ali nije ni imunolog, ni virusolog, ni epidemiolog, zbog čega nije stručan da daje određene prognoze.

„Svojim izjavama mi je dosta puta glavobolje zadao i ja sam mu to lično rekla. Ja sebi nikad ne bih dozvolila takav način interpretacije, počev od one izjave iza koje struka nikada nije stajala da je to smešan ili najsmešniji virus““, rekla je ona.

Naglasila je da su i novinari donekle krivi ukoliko su forsirali tu vrstu izjave.

„Konkretno, ja sam na tu temu pričala epidemiološkim jezikom „rizik, procene“, ali to se nije toliko čulo u javnosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Po njenim rečima, Nestorović ume sam za sebe da kaže: „Kada bi bilo neko ministarstvo za optimizam ja bih bio ministar“.

„Znamo da optimisti kažu da je čaša do pola puna, pesimisti da je do pola prazna, a epidemilozi pitaju u poređenju sa čim“, rekla je ona.

Izjava Nestorovića da bi trebalo da izađemo i da se zarazimo, po njenim rečima, nikako ne može da se prihvati u 21. veku.

„Jeste virus sada dosta slabiji, jeste da ako se sada zarazimo da ćemo imati dosta blaže oblike bolesti,  ali dovođenje u rizik je apsolutno nedopustivo kada se zna kako bi ova bolest mogla da se prevenira“, rekla je epidemiološkinja.

Po njenim rečima, vreme u kome su bake vodile decu da se zaraze bilo je u prvoj polovini prošlog veka, a danas imamo vakcine i taj koncept nikako ne može da bude stav struke.

„Profesor je kada priča beskrajno šarmantan i mnogi od nas bi voleli da je onako kako on kaže, ali moram da se ogradim da to nije stručno mišljenje“, rekla je ona.

„Niko me nije pitao da budem ministar“

Kisić Tepavčević je rekla da nije razmišljala o tome da bude ministarka zdravlja, niti ju je iko to pitao.

Ona je rekla da bi je takva ponuda iznenadila.

Kisić je navela da se lično nije osvrtala ni pohvale, ali ni na komentare koji su se odnosile na njen izgled.

Ona je kazala da mediji pokušavaju razne stvari da izvuku, a kako kaže najsmešniji joj je bio intervju koji nikada nije ni dala.

Komentari

Vaš komentar