Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Cilj SMS poruka koje je slao Krizni štab građanima nije bilo širenje panike, poručila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i ocenila da zaključak Vlade Srbije kojim se Krizni štab navodi kao jedini izvor informacija o epidemiji ne znači da je zabranjeno prenošenje bilo koje informacije.

„Svima nama je isti cilj, da sprečimo dalje širenje infekcije. Krizni štab je u dogovoru sa mobilnim operaterima poslao poruke da bi došle do onih građana koji ne gledaju televiziju i nemaju internet“, objasnila je ona na konferenciji za novinare i istakla de je „cilj bio da oni ljudi koji nisu do sada bili svesni ozbiljnosti situacije dobiju poruku“.

Komentarišući zaključak Vlade Srbije kojim se Krizni štab navodi kao jedini izvor informacija o epidemiji koronavirusa, Kisić Tepavčević je navela da je ideja da postoje mesta gde će se informacije sakupljati, analizirati i sinhronizovano širiti javnosti.

„Nikome nije zabranjeno da bilo koju informaciju prenosi. Ja razumem da je vama posao  takav da želite da imate neku ekskluzivnosti u nekom momentu, ali nije ovo situacija kada je ekskluzivnost nešto primarno“, istakla je ona.

Krizni štabovi, prema njenim rečima, razmotriće sutra, na zajedničkoj sednici mere jače prevencije širenja koronavirusa.

Istakla je da je ključ i dalje pre svega u ponašanju građana i poštovanju već propisanih mera.

Narednih dana, kako je dodala, još intenzivnije će se raditi testiranje i ispitivanja sa ciljem da se spreči širenje virusa.

„Međutim, brojevi neumoljivo pokazuju, gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest širi“, zaključila je ona.

Karličić Stašević: Sadržaj SMS poruke već poznat i ne izaziva strah

Ivana Karličić Stašević, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ ocenila je da je sadržaj SMS poruka koje su upućene građanima bio već poznata informacija i nije mogao izazavati paniku i strah.

„Svi znamo šta se dešava u zemljama sa visokom transmisijom. Sa tim se suočavamo mesec i više unazad, podsećanje na situaciju u tim zemljama i ono što je usledilo nije nešto novo i faktor za iznenadni strah i paniku. Poruka je sadržala tačnu informaciju, ona nije izvor straha, već smernica da se ponašamo u skladu sa stručnim savetima, poruka je bila realnost i nije imala za cilja da nekoga uplaši“, objasnila je ona.

Dodala je da čak i ako mera potpune zabrane kretanja bude doneta, to nije razog za strah jer je cilj te mere zaštita javnog zdravlja.