Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminulo je još dve osobe. Testirano je još 7.429 osoba, od kojih je 265 pozitivno. Najviše novozaraženih - 106, je na području Beograda. Sledi Kragujevac sa 22 novozaražena, pa Niš i Valjevo sa 11 novozaraženih, dok u Vranju ima 10 novih pozitivnih osoba. U bolnicama je trenutno 365 pacijenata, od kojih je 23 na respiratoru. Od početka godine testirano je ukupno 1.227.337 osoba.

 

Dr Darija Kisić Tepavčević o maskama: Više puta smo napomenuli da su maske i distanca osnova borbe protiv virusa. Maske su obavezne na svim zatvorenim prostorima i na otvorenim ukoliko čekate u nekom redu, gde je nemoguće držati distancu da ste udaljeni 1,5 metara od druge osobe. Stručna preporuka je da se i na otvorenom prostoru nose maske.

Mnoge zemlje su ovu meru usvojile kao obavezujuću. Razlika je samo u sprovođenju sankcija. Mislim da nam nisu ove bitnije zakonske odredbe od borbe da očuvamo zdravlje svoje porodice. Takvu vrsta kontrole nije tehnički moguće sprovesti.

Starosna distribucija novozaraženih u protekla 24 časa:

0-10 godina – 11 osoba pozitivnih na kovid 19

10-20 godina – 21 osoba

20-30 godina – 26 osobe

30-40 godina – 52 osoba

40 – 50 godina – 56 osobe

50-60 godina – 48 osobe

60-70 godina – 31 osoba

70-80 godina – 15 osoba

80- 90 – 5 osoba

Nije fraza kad se kaže da svako od nas ima značajnu ulogu u borbi protiv ovog virusa . Danas su čelnici SZO ponovo apelovali da je osnova borbe protiv ovog virusa – maska i distanca. Procene su da u ovom momentu oko 60 odsto populacije redovno nosi masku. Kada bi se ovaj broj povećao na 95 odsto do kraja godine bismo spasili oko 300.000 života – jedan od njih može da bude i naš.

Na današnji dan u Hrvatskoj zabeležno više od hiljadu novozaraženih od koronavirusa, kod nas je ovaj broj danima preko 200. To je rezultat našeg odgovornog ponašanja.

Ako gledamo učestalost akutnih respiratornih infekcija možemo videti da je njihov broj manji nego prethodnih godina, jer su ove mere upravo mere i za ostale respiratorne infekcije.

O školama

Dr Kisić Tepavčević: Znate da postoji komisija i radna grupa koja redovno prati situaciju, odluka o prelasku na onlajn nastavu se donosi u zavisnosti ne samo od broja laboratorijski potvrđenih učenika, već i da li se širi infekcija u školskoj sredini. Do sada smo preko 95 odsto slučajeva imali zaražavanje van školske sredine.

Nije doneta generalna odluka o pohađanju školske godine, ona zavisi od konkretne situacije. O tome se nije ni raspravljalo.

Eventualno zatvaranje – zabrana kretanja

Dr Kisić Tepavčević: Kada je reč o nekoj vrsti karantina, ona je u Izraelu za 3 nedelje pokazala rezultate. Imajući u vidu da je situacija još stabilna, mada nas trend zabrinjava, nismo razmatrali takve mere. Bitan parametar je – popunjenost našeg zdravstvenog kapaciteta, to je najbitnije, i broj osoba na respiratorima. Priorit je da smo odmah u stanju da pružimo zdravstvenu uslugu ne samo kovid, već i drugim pacijentima. Primarni cilj sada da sve bolnice koje nisu u kovid sistemu, što druže takvim i zadržimo.

Odgovorno lice 

Dr Kisić Tepavčević: Uslužni objekti dužni su da imaju odgovorno lice za spovođenje mera unutar objekta

Vakcina protiv streptokokne pneumonije – obavezna je za decu rođenu posle 1. aprila 2018.

Korisna i za starije od 65 godina. Sada smo nabavili ovu vakcinu i za one najugroženije u domovima za stare.

Zapaljenje pluća i komplikacije kovida

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa: Svako zapaljenje pluća u uzrastu posle 65 godine su u velikom riziku. Kovid pneumonija zahvata u startu oba plućna krila, za razliu od drugih bolesti koja najčešće napadaju po jedno. To komplikuje bolest.

Koronavirus napada krvne sudove, sam srčani mišić i diže rizik od nastanka embolije pluća. Što je teža forma korone, veća je verovatnoća da dođe do kardiovaskularnih komplikacija. Oštećenja srčanog mišića mogu biti u pojavi aktunog infarkta miokarda, do pojave miokarditisa – od blage kliničke slike do poremećaja srčanog ritma kad pacijent oseća da mu srce preskače. Imali smo slučajeve usporenog srčanog rada.

Ono što znamo i vidimo je da najveći broj tih komplikacija su subkliničke, ne dovode do velikih komplikacija i prolaze, ali je neophodno dati srcu vremena da zaleče napad koronavirusom. Vi na magnetnoj rezonanci izlečenih pacijenata identifikujemo inflamaciju između ćelija miokarta. Ta inflamacija će proći. Bitan savet je nikako ne treba intenzivirati fizčku aktivnost, želeti da se naglo skine telesna težina, krene sa intenzivnim treningom, jer sve to ide u pravcu kardio-vaskularnog sistema.

Pitanja Nova.rs

Da li je krizni štab razmatrao rigoroznije mere u vezi sa prelaskom granica Srbije?

Dr Kisić Tepavčević: Kada je reč o kontroli granica, ta mera se svakodnevno diskutuje. U ovom momentu nismo doneli nijednu drugu preporuku. Ali, imajući u vidu razbuktavanje epidemije, moguća je nova odluka.

Kolika to opterećenost zdravstvenog sistema treba da bude da bi se razmišljalo o policijskom času?

Dr Kisić Tepavčević: Ni u jednom momentu nisam pomenula uvođenje policijskog časa (zabrana kretanja, prim.nov). Bitno je da što duže bolnice koji nisu primarno za prijem infektivnih pacijenata, što duže ostanu u nonkovid sistemu.

Svaki dan treba da se ponašamo tako da ne dozvolimo da se inficiramo.

Koliko je izgledan rast zaraženiih

Dr Kisić Tepavčević: Učestalost obolevanja zavisi od učestalosti primene preventivnih mera. Ne mogu da shvatim da postoji ijedan drugi osnov za nepoštovanje mera osim popuštanja pažnje. Vidimo šta se dešava u okruženju. To je vrlo verovatno da i nama može da se desi.

Eventualne nove mere

Dr Kisić Tepavčević: Ove dve mere – nošenje maski i fizička distanca su osnovni elementi borbe sa koronavirusom. Sve ostale mere su dodatne. Ove mere su itekako dovoljne kada bismo ih se svi pridržavali. Nove mere mogle bi da budu strože sankcionisanje primene mera. Dugo je na snazi mera zabrane okupljanja više od 30 osoba, a svi ste svedoci da je u gradovima širom Srbije bilo ovakvih okupljanja.

Maske obaveza ili preporuka

Dr Kisić Tepavčević: Na to pitanje sam već odgovorila. Apsolutno je stav stručnog dela kriznog štaba da bi svi u svim situacijama i na svakom mestu trebalo da nosimo masku. Međutim, operativni tim takođe i pravnici su  upozorili na zakonski osnov – tehnički je onemogućena takva vrsta primene u ovom momentu. Tako da ovo jedino može da bude preporuka. Mi smo lekari, stručni deo kriznog štaba, ne poznajemo pravo, ali znamo koja bi mera dala najviše efekta. Jedina razlika je da li u tome postoji mogućnost za kaznenu meru ako se nošenje maske ne primenjuje. Sigurna sam da za sve nas nema veće kazne od one da se – zarazimo.

Treba da budemo svesni da virus cirkuliše i da je u ovom momentu najveća verovatnoća da se inficiramo i to je ono na šta treba da mislimo.

HIV pozitivni pacijenti i ostali u povećanom riziku

Dr Marija Zdravković: Imamo HIV pozitivne pacijente sa razvijenom i nerazvijenom bolesti. Jedna od komplikacija HIV virusa je bila pneumonija, kada nije bilo modernih lekova, koji sada postoje. Ti pacijenti imaju značajno oštećen imunitet, oni imaju oštećeni T limfocite, koji su glavni vojnici u borbi protiv koronavirusa. 

Druga kategorija pacijenata slična sa onima pozitivnim na HIV virus su transplantirani pacijenti, oni primaju terapiju koji takođe učestvuju na T limfocite, što im otežava da se izbore sa koronavirusom.

U povećanom riziku su i dijabetičari, jer dijabetes, pored toga što utiče loše na kapilarne krvne sudove, inaktiviše T limfocite, smanjuje snagu T limfocitima.

Traba da se redovno spava, da se jedne dosta voća i povrća, suplementi su bitni – ali oni ne mogu zameniti ono što treba da unesemo kao hranu. Sve što je toksično- pušenje, povećan zamor, određeni lekovi utiču na imuni sistem.

Bitno da, pre svega, sprovodimo mere prevencije.

 

***
U razmaku od samo nekoliko časova, članica Kriznog štaba i zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, dr Darija Kisić Tepavčević, dala je dve potpuno različite izjave o nošenju maski na otvorenom, još jednom zbunivši građane.

“Ono što je sledeće bitno jeste da maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore. Znači, to je mera za koju se pokazala da je izuzetno efikasna i koje treba da se pridržavamo – da bodrimo i podstičemo jedni druge, da koristimo ovu preventivnu meru, zato što je izuzetno efikasna”, rekla je dr Kisić nakon jutrošnje održane sednice Kriznog štaba.

Sve ovo se događa danas oko pola 11.

Međutim, izgleda da se te reči nekom nisu svidele, pa su građane posle manje od tri sata mediji počeli da zasipaju “posipanjem pepela” te iste Darije Kisić Tepavčević.

“Zamenica direktora Instituta ‘Batut’ dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza”, glasila je vest u 13.18.

Ostalo je da lebdi u vazduhu ono što dr Darija nije “precizirala” građanima – kako je moguće da čvrsto i uvereno ujutru medijima kaže jedno, pa da onda za par sati “precizira” nešto potpuno drugo.

Ovakve zbunjujuće poruke i jasni pokazatelji da medicinski deo Kriznog štaba radi pod pritiskom, ali ne građana ili “Ujedinjenih protiv kovida” – samo se umnožavaju.

***
Maske su od sada obavezne i na otvorenom prostoru – najavila je dr Darija Kisić Tepavčević, nakon jutarnje sednice Kriznog štaba. Kako je najavila, Krizni štab je pooštrio sve dosadašnje mere, u smilsu njihove primene. Tako na lokalu više neće moći da se izdaju dozvole za okupljanja.

Ovo su nove odluke Kriznog štaba:

  • Nošenje maski od sada je obavezno svuda – i na otvorenom prostoru
  • Lokalnim samoupravama je zabranjeno da dozvoljavaju i izdaju dozvole za različita okupljanja za veći broj ljudi
  • Beogradska Arena od ponedeljka će ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida 19
  • Uslužni objekti dužni su da imaju odgovorno lice za spovođenje mera unutar objekta

Krizni štab Vlade Srbije jutros je održao sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.

Zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote.

“Pooštravaju se sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene. Iako je ogranicenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”, rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore.

“To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća”, rekla je Kisić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare