Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Krizni štab je dao preporuke Vladi Srbije da pojedine zabrane ostanu na snazi i posle ukidanja vanrednog stanja, a među njima su da bioskopi i pozorišta ostanu zatvorena do 31. maja i da se sportski događaji sa publikom do tada ne održavaju, izjavia je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je najavila da do 31. maja neće biti klasičnog oblika nastave u školama i visokoškolskim ustanovama, ali da će od 1. juna vrata fakulteta biti otvorena za studente koji polažu ispite ili završavaju pojedine laboratorijske vežbe.

„Kada je u pitanju naša najstarija populacija, koja se savesno i odgovorno ponašla u prethodnom periodu, što je direktno doprinelo smanjenju broja obolelih kod te grupe građana, bitno je naglasiti da su tu najsnažnije preporuke za dalje pridržavanje svih mera prevencije, koji uključuju fizičko distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru“, rekla je Kisić za Tanjug

Kisić Tepavčević navodi da će Krizni štab predložiti i da se za starije od 65 godina odrede dva termina nedeljno za kupovinu, najverovatnije u jutarnjim satima, ali da će, svakako, do prodavnice moći u bilo koje doba dana.

Kada je reč o pravilima ponašanja u zatvorenim prostorima, podseća Kisić, propisana su za sve objekte pojedinačno – teretane, restorane i kafiće, frizerske i kozmetičke salone.

Govoreći o okupljanju na otvorenom prostoru, ona navodi da će na otvorenom prostoru maksimalno biti dozvoljeno 20 ljudi, a da će Krizni štab, u zavisnosti od epidemiološke situacije, taj broj smanjivati ili uvećavati.

Nastavlja se slabljenje virusa

Darija Kisić Tepevčević je istakla da se nastavlja slabljenje virusa, na šta ukazuju i podaci da je u poslednjih 24 sata pozitivno svega oko 2,5 odsto testiranih.

Ona je za B92 navela  da je indirektan pokazatelj da slabi virus i to što je produžen period njegove inkubacije.

Kaže da je juče počela izrada studije koja će obuhvatiti 17.000 ispitanika kojima će biti utvrđen nivo antitela na korona virus, kao i da će u prvoj fazi biti testirano 1.000 ljudi.

„Od četvrtka počinje testiranje i sve porodice će biti telefonom obaveštene, kada će im biti sve objašnjeno“, rekla je ona i dodala da će svi članovi porodice, kao i deca starija od sedam godina, morati da dođu ako pristanu u najbliži regionalni intitut ili zavod, kako bi im se uzelo tri do šest mililitara krvi.

Kako kaže, porodice koje su izabrane da učestvuju imaće korist, jer će saznati koliko su članovi njihove porodice otporni na ovaj virus.

Navodi da će se tom studijom izmeriti nivo antitela, ali da se i dalje ne zna koliko dugo može da traje taj imunitet, da li ceo život ili kako su pokazala neka istraživanja u Kini – najmanje 18 meseci.

Upitana kada će građani moći komercijalno ili na zahtev da obave testiranje u svrhu putovanja, Kisić Tepavčević je rekla da će to biti u bliskoj budućnosti u svrhu putovanja u inostranstvo.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare