Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da "ovaj virus više nije onaj iz marta i aprila", da se danas pojavljuje u mnogo blažoj formi nego pre tri meseca, ali da su načini prenošenja isti pa i dalje treba primenjivati sve zaštitne mere. Za održani fudbalski derbi kazala je da nije bio skup visokog rizika, jer je održan na otvorenom.

„Mi stalno ponavljamo da ove mere koje zvuče banalno, a to je distanca, maske i pranje ruku, spasavaju živote, i da treba da se ugledamo na najstarije koji u ukupnoj strukturi gotovo i ne oboljevaju“, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku RTS.

Ona je dodala da među studentima ima oko 20 obolelih sa asimptomatskom ili blažom kliničkom slikom, ali da i među njima ima hroniničnih bolesnika, pa je oprez neophdan.

Prema njenim rečima bilo kakva manifestacija na kojoj je više ljudi predstavlja rizik, ali je nedavni fudbalski derbi bio na otvorenom gde je mogućnost zaraze manja, pa se u odnosu na broj prisutnih i obolelih, ne smatra da je to bio skup velikog rizika.

Kisić Tepavčević je istakla da kapaciteti infektivnih klinika odgovaraju trenutnim potrebama, kao i da sve Ginekološko akušerske klinike imaju izolacione jedinice predviđene za smeštaj obolelih trudnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare