Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC; Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što su pojedini lekari i stručnjaci u Srbiji izarzili određene sumnje prema vakcini protiv koronavirusa kineske kompanije Sinofarm i javno upitali predstavnike vlasti u Srbiji koliko one zaista štite, poslali smo pitanja Ministarstvu zdravlja sa pitanjima o kineskom cepivu, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Kako bi razrešili sumnje i time pomogli da se vrati i poveća poverenje u cepiva protiv koronavirusa, koja se još od svoje pojave nalaze na udaru raznih teoretičara zavera i antivaksera, tražili smo podatke od Ministarstva zdravlja o efikasnosti i efektivnosti kineske vakcine u Srbiji, a u koju su pojedini zdravstveni radnici u Srbiji izrazili sumnju.

Pročitajte i ovo

Naš portal je upitao predstavnike zdravstvenih vlasti da nam kažu šta govore njihovi podaci o tome da li je neko umro i pored toga što je bio vakcinisan tom vakcinom i kojoj starosnoj grupi pripadaju.

Zatražili smo i odgovore o tome koliko dugo traje zaštita nakon vakcinisanja kineskom vakcinom, kao i o delotvornosti treće doze, koju su ranije već najavljivali predstavnici države kao moguće rešenje, iako, kako su naveli ranije pojedini predstavnici lekara, pojedinci ni nakon dve doze nisu razvili antitela. Naime, pojedini epidemiolozi u Srbiji su naveli da je kod osoba starijih od 75 česta pojava da se, kako su naveli, ne razviju antitela, pa smo ih upitali i za komentar.

Od Minsitarstva zdravlja smo zatražili i informacije o tome koje vakcine su se pokazale kao najedelotvornije, kao i da li to ministarstvo ima neke podatke o prednostima kombinovanja vakcina različitih proizvođača.

Sinofarm kineska vakcina Sinofarm kineska vakcina

Ministarstvo smo upitali i o najavi proizvodnje kineske vakcine u Srbiji, nakon što su pojedini iz Ujedinjeni protiv kovida ocenili tu investiciju kao promašenu, jer će onog trenutka kada prestane nestašica vakcina na svetskom tržištu dovesti do toga da će većina da se opredeljuje za efikasnije vakcine. Epidemiolog Zoran Radovanović je ranije za naš portal rekao da kineska vakcina na tržištu košta oko 30 evra i da je značajno skuplja od drugih vakcina koje se ne prave na bazi mrtvog virusa – ne zato što hoće na njoj da zarade već zato što je, kako je rekao, tehnologija za njenu izradu skupa.

„Osim toga, u vreme kad bi ta fabrika mogla da počne sa radom prestaće nestašica u svetu pa će se kupci opredeljivati za za efikasnije i efektivnije vakcine koje uz to i manje koštaju“, naveo je Radovanović.

vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od predstavnika zdravstvenih vlasti u Srbiji zatražili smo i informaciju o tome da li planiraju da uvedu obaveznu vakcinaciju za pojedine grupe zaposlenih, poput zdravstvenih radnika.

Podsetimo, Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida zatražilo je od države da obavesti građane koji su primili kineski vakcinu ili to planiraju kako gleda na njihovu zaštićenost od kovida 19.

Član ovog udruženja, epidemiolog Zoran Radovanović rekao je ranije za Nova.rs da gotovo svaki četvrti ili peti srednjovečni građanin od Sinofarm vakcine neće razviti antitela, i možda čak svaki drugi stariji, kao i da će oni koji ga steknu, imunitet najverovatnije izgubiti za šest do osam meseci. On je tom prilikom naveo da u naučnoj literaturi nedostaju podaci o Sinofarm vakcini, ali da je do sada i na Institutu za medicinska istraživanja u Beogradu ustanovljeno da se nakon dobijanja ove vakcine sporije razvijaju antitela, kao i da njihova pojava kod starijih građana često izostaje.

Vakcine, sinofarm Vakcine, sinofarm
Vakcine, sinofarm Vakcine, sinofarm

„Nakon kineske vakcine neophodno je da prođe čak četiri sedmice da bi se razvila antitela, dok ste kod Fajzerove već nakon 10 dana mirni. Ali to je manje važno, važniji je podatak da se kod osoba starijih od 75 godina nakon dobijene vakcine često se ne razviju antitela“, naveo je ranije Radovanović.

On je dodao da je prilikom ispitivanja u Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ustanovljeno da svaki četvrti ili peti građanin koji primi kinesku vakcinu ne razvije antitela, ali da su ta ispitivanja rađena na mlađoj i srednjovječnoj populaciji, mlađoj od 60 godina.

„Za sada se nagađa da bi imunitet nastao od Fajzerove vakcine mogao da traje godinu, dve ili čak duže, jer je registrovan usporen pad antitela koji daje razlog za optimizam. Nakon kineske vakcine imunitet naglije opada i iz Instituta za medicinska istraživanja je već nagovešteno da će nakon šet do osam meseci biti potrebna treća doza“, objasnio je Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare