Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Kineska Nova godina – godine tigra, biće obeležena danas svečanim vatrometom u Beogradu na vodi, ali i u Novom Sadu.

Svečani vatrom je planiran za 17 časova ispred tržnog centra „Galerija“ na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi.

Obeležavanju će prisustvovati ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici Ambasade Kine u Beogradu i Instituta za Pojas i put u Beogradu, kao i osnivač manifestacije „Kineski festival svetla“ Slobodan Trkulja, najavili su iz Vlade Srbije.

Ove godine neće biti obraćanja zvaničnika usled aktuelnih epidemioloških mera, navode u najavi.

Kineska Nova godina će u Srbiji biti obeležena tokom januara i februara 2022. godine kroz tri manifestacije: Kineski Festival svetla, Kineski novogodišnji vašar i prvi beogradski ”Tink-Tenk” vezan za Inicijativu „Pojas i put“ i to je već četvrti put zaredom kako se ta manifestacija organizuje.

Kineski festival svetla će, u istom periodu, moći da posete svi građani i gosti Grada Novog Sada u Limanskom parku.

Ovogodišnja proslava Kineske Nove godine u Beogradu i Novom Sadu odvija se pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Srbije, Grada Beograda i Grada Novog Sada, uz podršku Ambasade Kine u Srbiji i Instituta za Pojas i put u Beogradu.

Građani će, duž Savske Promenade, na prostoru ispred TC Galerija u Beogradu na vodi, biti u mogućnosti da uživaju u simboličnom predstavljanju drevne kineske civilizacije i izložbi kineskih svetlećih lampiona, koje su kreirali umetnici iz provincije Sičuan.

Ove svetlosne instalacije, biće postavljene u okviru Kineskog festivala svetla u periodu od 31. januara do 13. februara ove godine.

Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Bonus video – Kako priroda i čovek polako „jedu“ najveću svetsku građevinu – Kineski zid

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare