Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Javno stambeno preduzeće vratiće Kragujevčanima oko milion evra, na ime nezakonite takse koju je naplaćivalo od 2014. godine. U pitanju je taksa za vođenje matične evidencije, odnosno za izdavanje i štampanje računa koji su dostavljani na kućne adrese Kragujevčana. Iako je taksa nezakonito naplaćivana šest godina, Javno stambeno preduzeće, zbog zastarevanja, vratiće novac samo za poslednje tri godine.

Na objedinjenoj uplatnici koju su Kragujevčani dobijali za odvoženje smeća i grejanja, nalazila se i stavka od 49 dinara za vođenje matične evidencije, odnosno za štampanje računa. U Stambenom preduzeću obavestili su građane da su „uočili nepravilnost u pogledu obračuna ove naknade i nenamernog nesporazuma“, te su pozvali sve vlasnike stanova da potpišu sporazum o povraćaju novca.

Takođe, saopštili su i da se nezakonita stavka na objedinjenoj uplatnici više ne obračunava od julskog računa, a da će svima koji budu potpisali Sporazum, biti vraćen iznos za poslednjih 36 meseci što je ukupno 1.764 dinara.

Međutim, u Udruženju skupština stanara „Kragujevački kućni savet“ koje je i iniciralo ukidanje ove takse, navode da su još 2015. godine prvi put ukazali na nepotrebnu i nezakonitu stavku koju je ovo gradsko preduzeće naplaćivalo.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za naš portal u Udruženju objašnjavaju, da su pojedini građani tokom godina izgubili stpljenje i nedavno tužili „Stambeno“ za nezakonito uzimanje novca, pa je na adresu preduzeća, kako kažu, stiglo oko 100 privatnih tužbi. Posle toga usledio je odgovor ovog gradskog preduzeća, da će svim svojim korisnicima vratiti novac, ali samo za poslednje tri godine.

„Mi smo na vreme ukazivali na propust i apelovali da se stavi tačka na tu temu. Ako bismo išli po nekoj pravednosti, građanima bi trebalo da bude vraćen iznos za svih šest godina, ali nažalost, zakon je takav da će biti vraćen novac samo za tri godine“, kažu u Udruženju.

Oni objašnjavaju da je sve u vezi sa nezakonitom naplatom takse za matičnu evidenciju moglo da bude izbegnuto, da su gradske službe na vreme uvažile njihove zahteve.

„Mi se za ukidanje takse zalažemo gotovo od samog početka. Na kraju ćemo opet sve to da platimo mi građani koji punimo budžet. Postavljali smo i pitanje ko je lično odgovoran za ovaj propust, ali nažalost taj odgovor nikada nećemo saznati. Niko lično neće odgovarati zbog ovoga, a sve će opet ići o trošku građana, jer se novac za nezakonito naplaćivanje vraća iz budžeta“ pojašanjavaju u Udruženju.

U Kragujevcu ima oko 60.500 korisnika koji dobijaju objedinjnu uplatnicu Javnog stambenog preduzeća. U konačnoj računici kada svim građanima bude vraćen novac za poslednje tri godine vođenja matične evidencije od 1.764 dinara, to je oko million evra, odnosno blizu 107 miliona dinara.

Gradska uprava: Taksu uveo Veroljub Stevanović

U Javnom stambenom preduzeću pojasnili su da je rešenje o vođenju matične evidencije potpisao bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović u aprilu 2014. godine i da je ta stavka bila na objedinjenoj uplatnici sve do ovog leta.
U gradskoj vlasti odgovornost za nezakonito naplaćivanje prebacuju bivšem gradonačelniku, iako je nekoliko meseci posle usvajanja ovog rešenja, rukovođenje gradom preuzela Srpska napredna stranka.

Udruženje skupština stanara „Kragujevački kućni savet“ navodi da je na ove nepravilnosti ukazivalo i novoj gradskoj administraciji još 2016.godine, ali da nije bilo povratnog odgovora sve dok to preduzeće poslednjih meseci nije počelo da prima pojedinačne tužbe građana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Član Gradskog veća za komunalnu delatnost, Vladimir Maksimović je u izjavi za TV Nova S demantovao navode da su tužbe uzrok za promenu odluke o naplati matične evidencije. On je pojasnio da je nova gradska vlast, koja je formirana posle junskih lokalni izbora „ušla u reviziju svih odluka i sporazuma usvojenih u ranijem periodu“ te da su tako uočili i nepravilnost iz 2014. godine.

Javno stambeno preduzeće je od građana Kragujevca, na ime nezakonite takse za šest godina naplatila oko dva miliona evra, a sada će im biti vraćen iznos samo za poslednje tri godine, što je polovina ukupno naplaćenih sredstava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar