Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle zahteva Udruženja ugostitelja Kragujevca da imaju isti tretman kao  kolege u Beogradu, odnosno da im se dozvoli rad do jedan sad iza ponoći i posle sastanaka sa predstavnicima Grada i Instituta za javno zdravlje, te nezvaničnih informacija da će im biti produženo radno  vreme, ugostitelji ipak  nisu dobili dodatna dva sata, koja su bila njihov osnovni zahtev. To je danas saopštio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić na zvaničnom sajtu Gradske uprave. 

„U Kragujevcu je još uvek na snazi vanredna situacija i u obavezi smo da poštujemo Uredbu Vlade i shodno članu 9  nemamo osnova da bismo produžili radno vreme ugostiteljskim objektima. Mi zaista vodimo računa o ugostiteljima, u svim okvirima u kojima mi možemo. Grad je odobrio set ekonomskih mera u vidu olakšica za lokalne takse, to je naša dobro volja i želja da se i u ovim teškim vremenima održi ugostiteljstvo u Kragujevcu“rekao je Dašić.

Nedavni protest ugostitelja Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ekonomske mere kao podrška privredi  u privatnom sektoru koje je usvojilo Gradsko veće, podrazumevaju oslobađanje od plaćanja zakupnine u lokalima koji su u vlasništvu grada tokom trajanja vanrednog stanja od 16.marta do 21. aprila za sve privredne subjekte, od krojača, automehaničarskih radnji, frizerskih i kozmetičkih salona, do knjižara, autoškola i trgovinskih radni.

Ugostitelji koji posluju u lokalima u vlasništvu grada biće oslobođeni zakupnine u peridou od 16.marta do 6.maja, a od uvođenja vanredne situacije u Kragujevcu  27.juna, pa sve dok bude na snazi, zakupninu će plaćati u iznosu od 50 odsto.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iste olakšice predviđene su  i za  ugostitelje koji u svojim lokalima imaju bašte na javnoj svojini, tako da će biti  oslobađeni plaćanja naknade za koriščenje tog prostora za period tokom trajanja vanrednog stanja, dok će u vanrednoj situaciji,  taksu plaćati u iznosu od 50 odsto.

Zakupci poslovnog prostora koji imaju zaostale obaveze oslobađaju se plaćanja zatezne kamate za fakturisane neizmirene obaveze za period vanrednog stanja i vanredne situacije, uz obavezu da po ukidanju vanredne situacije u Gradu, a najkasnije do kraja poslovne 2020. godine uredno izmiruju preostali iznos zakupnine, troškove tekućeg održavanja i komunalnih usluga u punom iznosu. U suprotnom, gube pravo na popust, a umanjeni iznos biće im fakturisan kroz zakupninu za mesec decembar 2020. godine, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar