Foto: Predrag Petrović

Mobilni rendgen aparat koji je Humanitarna organizacija "Prohuman" iz Nemačke uputila Kliničkom centru u Kragujevcu još početkom maja, konačno je ocarinjen i osposobljen za rad u toj zdravstvenoj ustanovi, potvrdila je za naš portal donatorka iz Nemačke dr Mirjana Andrejević Kri. Klinički centar se povodom ove donacije oglasio kratkim saopštenjem na zvaničnom sajtu, na koje nas je uputio i direktor te ustanove Predrag Sazdanović.

Rendgen aparat koji je kragujevačkom Kliničkom centru kao donacija upućen još u maju ove godine, kako su mediji otkrili, gotovo dva meseca je bio u carinskom skladištu bez pokrenute procedure za njegovo carinjenje.

Donatorka iz Nemačke, doktorka srpskog porekla Mirjana Andrejević Kri, odreagovala je u javnosti, kada je na društvenim mrežama videla apel Kliničkog centra da im je hitno potreban mobilni rendgen aparat, kakav je upravo njena humanitarna organizacija „Prohuman“ uputila u Kragujevac. Ona je tako došla do saznanja da je aparat iz donacije, posle dva meseca od upućivanja u Srbiji, još uvek na carini.

Foto: privatna arhiva

Posle velikog interesovanja medija za taj slučaj, Klinički centar se oglasio saopštenjem da je procedura u toku i da se čekaju potvrde nadležnih institucija, odnosno Agencije za lekove i medicinska sredstva kao i Direktorata za nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

U međuvremenu, iz Direktorata je stigla reakcija da do njih nikakav zahtev nije ni stigao, pa je to u javnosti otvorilo polemiku da su u Kliničkom centru jednostavno zaboravili na ovu donaciju.

Aparat ocarinjen „u tišini“ iz KC samo kratko saopštenje

Od dolaska donacije u Kragujevac prošla su puna četiri meseca, a mobilni rendgen aparat konačno je u funkciji. Direktor kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović, nije bio raspoložen da za naš portal prokomentariše ovu donaciju, već nas je uputio na zvanično saopštenje koje je objavljenjo na njiovom sajtu,

U saopštenju se zahvaljuju donatoru i institucijama koje su sprovele procedure neophodne za carinjenje i osposobljavanje aparata za rad sa pacijentima.

Foto: Predrag Petrović

„Klinički centar izražava najveći stepen zahvalnosti dr Mirjani Andrejević Kri na donaciji rendgen aparata sa C lukom. Ovaj aparat omogućiće povećanje kapaciteta Klinike za ortopediju i traumatologiju u rešavanju hitnih i elaktivnih pacijenata.

Donacija ovog aparata je izvedena po striktnim zakonskim normama, a Klinički centar se zahvaljuje Ageneciji za lekove i medicinska sredstva kao i Direktoratu za nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije na saradnji i efikasnosti tokom trajanja procedure. Postupak sproveden pred pomenutim institucijama obezbeđuje apsolutnu bezbednost u korišćenju rendgen aparata za pacijente KC Kragujevac“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao direktor Predrag Sazdanović.

Donatorka: „Puno mi je srce“

Poznata humanitarka iz Nemačke, inače rođena Kragujevčanka doktorka Mirjana Andrejević Kri, za portal Nova.rs je rekla da joj je konačno „puno srce“ jer je aparat u funkciji i na dobrobit i lekara i pacijenata.

Mirjana Andrejević Kri Foto: privatna arhiva

„Moja namera je ostvarena i presrećna sam što je aparat sada u Kliničkom centru u Kragujevcu. Za taj aparat sam se jako borila ovde u Nemačkoj i sada mi je ostvarena velika želja da bude u mom rodnom gradu“, rekla je Andrejević Kri.

Ona je naglasila da organizacija „Prohuman“ nastavlja sa prikupljanjem medicinskih sredstava i pomagala, koje će i u narednom periodu upućivati zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram