Foto: N1

Mobilni rendgen koji je Kliničkom centru Kragujevac obezbedila humanitarna organizacija "Prohuman" iz Nemačke, od 12. maja stoji na carinskom skladištu.

Kako je preneo portal Glas Šumadije, aparat je donacija klinike iz Hamburga koja je, upoznata sa humanitarnim radom organizacije na čijem je čelu počasna građanka Kragujevca Mirjana Andrejević Kri, ponudila dva digitalna rendgena.

Ona je za portal navela da je sva procedura sprovedena još u januaru, kada su dostavljeni papiri koji potvrđuju marku, tip aparata, kao i donatorsko pismo. Saglasnost za carinjenje aparata trebalo je da daju Agencija za lekove i Agencija za jonizaciju.

Humanitarka je rekla da je slučajno videla vest da Klinički centar u Kragujevcu traži aparat.

„Traže donatora, a ‘Prohuman’ je već donirala mobilni rendgen“, rekla je Mirjana Andrejević Kri.

Tražeći odgovor na pitanje u čemu je problem, od članice Gradskog veća za zdravstvo Gordane Damnjanović dobila je informaciju da u Srbiji ne postoji serviser za taj tip rendgena i da zbog toga aparat može da uđe u zemlju.

„Pronašla sam firmu koja proizvodi te aparate u Nirnbergu, gde su mi rekli da serviser postoji u Zemunu. Onda sam pozvala servis u Zemunu, gde su mi rekli da imaju ugovor sa Kliničkim centrom u Kragujevcu i da servisiraju njihove aparate“, navela je Mirjana Andrejević Kri.

Kazala je da nikako ne bi želela da okrivi bilo koga, već samo da podstakne da se u vreme epidemije koronavirusa, kada je medicinska oprema neophodna, problem što pre reši.

Kragujevčanka, doktorka Mirjana Andrejević Kri, koja živi i radi u Nemačkoj više od dve decenije, pomaže zdravstvene ustanove u Srbiji.

Humanitarna organizacija „Prohuman“ donirala je kragujevačkom Centru za smeštaj odralih lica „Male pčelice“ defibrilator, Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u Beogradu 75 hidrauličnih medicinskih kreveta za teško pokretne pacijente na odeljenjima intenzivne nege i onkologije.

Donacije vredne nekoliko miliona dinara uručivane su i bolnici u Aranđelovcu, kao i zdravstvenim ustanovama u Pirotu i Novom Sadu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar