Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Kliničkom centru Srbije (KCS) korona virusom zaraženo je 60 zdravstvenih radnika - 24 lekara i 36 sestara, od kojih je jedna trećina hospitalizovana, a ostali su u izolaciji, izjavio je danas za v.d. direktora KCS MIlika Ašanin.

Naglašavajući da KCS ima 23 klinike i da je reč o pojedinačnim slučajevima, Ašanin je za Radio-televiziju Srbije rekao da je ta zdravstvena ustanova epidemiju korona virusa dočekala spremna.

Prvi udar je dobro prevaziđen, ali da zdravstveni sistem ne bi izdržao da nas je pandemija zahvatila pre par godina, jer nije bilo ni dovoljno kadra ni dovoljno opreme, tvrdi Ašanin, navodeći da je od početka epidemije u KCS primljeno 88 lekara i 187 medicinskih sestara.

On je najavio da će novotvorena laboratorija u KCS, donacija Kine Srbiji u borbi protiv korona virusa, danas ili sutra izbaciti preve rezultate jer su uzporci počeli da stižu.

Ta laboratorija radiće tokom cele epidemije, a trajno ostaje u KCS i moći ćemo ne samo da ispratimo ovu, već i svaku drugu epidemiju, pa i novi talas korona virusa ako se pojavi, rekao je Ašanin za RTS, podsećajući da je kapacitet laboratorije 2.000 testova dneveno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar