Bolnica Kragujevac
Bolnica Foto: Nova.rs

U crvenim zonama je 3.000 pacijenata više nego početkom meseca, zato se sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od sinoć i Kliničko-bolnički centar "Zvezdara". Direktor te ustanove, prof. dr Petar Svorcan, kaže za RTS da su trenutno na lečenju u toj bolnici 64 pacijenta, a da najmlađi ima samo 20 godina.

„Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija“, ističe doktor Svorcan.

Ovo je peti put da se Kliničko-bolnički centar „Zvezdara“ vraća u kovid sistem. Sinoć su primili prve pacijente.

Profesor dr Petar Svorcan kaže da su u poslednjih 48 sati uspeli da preko 450 nekovid pacijenata premeste na VMA, u Klinički centar Srbije i KBC „Zemun“.

„Mi smo sinoć od 18 časova sa delom svojih kapaciteta ušli u kovid sistem i od sinoć do jutros primili smo 64 pacijenta“, rekao je doktor Svorcan.

Istakao je da je njih devetoro u jedinici intenzivne nege. Za sada, svi su na invazivnoj ventilaciji, niko nije intubiran, dodao je doktor.

„Skoro 80 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potpornu terapiju sa srednje teškom ka teškoj kliničkoj slici“, rekao je Svorcan.

Kada je reč o starosti pacijenata, doktor Svorcan navodi da najmlađi pacijent ima dvadeset godina, a najstariji osamdeset šest.

Ističe da otprilike četiri petine pacijenata nije vakcinisano, kao i da su im tegobe počele tokom lečenja kod kuće u periodu od sedam dana.

Ističe da su se, nažalost, opet uključili u kovid režim, a da su se nadali da to više neće biti potrebno.

„Verujem da ne bi ni bilo potrebe da su naši građani bili odgovorniji i da smo se malo više vakcinisali u maju i junu, kada smo mogli da sprečimo da dođe do pojave ovih brojeva. Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Ona nema alternativu, spasava živote i odlazak i intenzivnu negu“, poručio je doktor Svorcan.

Jedan deo KBC „Zvezdara“ ostaje u nekovid sistemu – to je nefrologija sa hemodijalizom, pedijatrija i pacijenti koji su na biološkoj terapiji koji će nastaviti da je primaju u zelenoj zoni.

Bonus video: Priča o zaraženoj porodilji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)