ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako korona cifre rastu svakog dana, bolnice koje su ranije bile u kovid režimu za sada nemaju informacije da će preći u vanredni režim rada.

Krizni štab i struka danima apeluju da je situacija vezana za koronavirus loša, te da je Srbija već ušla u četvrti talas.

Samo u prethodna 24 sata od koronavirusa u Srbiji preminulo je još pet osoba, a registrovano je još 1.656 novozaraženih pacijenata. Krizni štab stidljivo najavljuje novu sednicu, a građani sa nestrpljenjem čekaju kako će se situacija odvijati i da li će bolnice ponovo biti pretvorene u kovid centre.

Naš portal kontaktirao je KBC „Zvezdara“ i „Dr Dragiša Mišović“, odnosno bolnicu u Zemunu kako bismo dobili informacije da li ove ustanove planiraju prelazak u kovid sistem. Iz Kliničkog bolničkog centra „Zvezdara“ rečeno je za naš portal da oni još uvek nemaju informaciju da li će se preći u kovid sistem.

„Nemamo nikakvu zvaničnu informaciju, niti najavu. Nadamo se da će postojeće kovid bolnice biti više nego dovoljne za prijem obolelih od kovida kako bi ostale zdravstvene ustanove mogle neometano da leče nekovid pacijenate. Pitanje je koliko od 1500 pozitivnih dnevno razvije simptome kovida 19, a koliko od takvih zahteva bolničko lečenje. Brine nas jedino da li se svi sa simptomima testiraju i koliko je njih upućeno na kućno lečenje“, rekli su nam predstavnici KBC „Zvezdara“ i UPK za Nova.rs.

Iz ove ustanove kažu da se plaše da nas očekuje teška jesen, te da će verovatno ponovo najskuplju cenu platiti najnedužniji.

„Bojimo se da nas čeka teška jesen i da će opet najskuplju cenu platiti najnedužniji (stariji, bolesni i školska deca), a da će najveći teret opet podneti zdravstvo“, rekli su za nas iz ove ustanove.

Za novi talas koronavirusa spremna je i bolnica „Dr Dragiša Mišović“, koja je već dva puta bila u kovid sistemu.

„Da li ćemo preći u kovid sistem zavisi od kretanja zaraženih koronavirusom, ne samo kod nas već i u svetu. Bolnice su spremne, pa gde idu svi, tu ćemo i mi. Već smo dva puta bili u kovid sistemu, pa ukoliko bude potrebe mi ćemo i treći put ući u kovid sistem“, rečeno je iz KBC „Dr Dragiša Mišović“ za Nova.rs.

Iz bolnice u Zemunu za Nova.rs nisu mogli da daju informacije bez resornog ministarstva da li će se bolnica vratiti u kovid sistem.

Bolnica u Novom Pazaru od srede u kovid sistemu

Opšta bolnica u Novom Pazaru od srede je ponovo u kovid sistemu, zbog povećanog broja pacijenata zaraženih koronavirusom, kao i zbog znatno povećanog broja pregleda i prijema pacijenata.

U Novom Pazaru je vrlo mali broj vakcinisanih građana, prema zvaničnim podacima samo 22.556 građana je primilo prvu dozu vakcine. Novopazarci nisu poslušali apele struke i odbijaju da se vakcinišu, tvrde iz nadležnih institucija u ovom gradu.

Bonus video: Beograđani podeljenih mišljenja o kovid propusnicama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar