Podeli
vakcina protiv gripa
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kliničko bolnički centar "Zvezdara" izašao je iz kovid sistema i sutra će početi da prima ne-kovid pacijente.

Pored Instituta za reumatologiju i Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Zvezdara je treća zdravstvena ustanova koja se vraća redovnom režimu rada.

Poslednji kovid pozitivni pacijent otpušten je iz KBC Zvezdara u petak, srednje teški i teški pacijenti prebačeni su u druge bolnice, a u toku je dezinfekcija, rekao je za RTS direktor ustanove Petar Svorcan.

Pročitajte još:

On kaže da će se u KBC Zvezdara prvo primati hitni pacijenti, a takođe će se raditi hitne operacije i primati pacijenti sa malignitetima.

“Pacijenti koji imaju zakazane kontrole i preglede za ovaj mesec, biće prezakazani. Već smo dali termine u domovima zdravlja. Od sutra poliklinika takode počinje sa radom”, navodi Svorcan.

Prema njegovim rečima, u prvom talasu ukupno je hospitalizovano 930 kovid pozitivnih pacijenata, a u drugom 1.150.

“U drugom krugu bio je mnogo veći broj pacijenata za kratko vreme, bio je veliki udar, nategnut sistem. Uglavnom su to bili pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom, koji su dominantno zahtevali kiseonik. Dnevno smo koristili preko četiri tone kiseonika, a to je inače dovoljno za nekoliko meseci. Drugi udar nam je teže pao, nismo ga očekivali da će se pojaviti u ovakvom obliku, ali je zdravstveni sistem adekvatno odgovorio”, rekao je Svorcan.

Nekoliko zaposlenih bilo je zaraženo koronavirusom, a većina njih bila je na kućnom lečenju.

Na današnji dan, kaže Svorcan, nema nijednog zaposlenog koji je pozitivan na koronavirus.

Komentari

Vaš komentar