Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pedijatar i pulmolog u beogradskom Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" Zorica Živković izjavila je danas da su toj ustanovi leči 25 adolescenata i dece zaraženo koronavirusom, a najmlađi pacijent je dete rođeno pre osam dana.

Dr Živković je za Radio-televizije Srbije (RTS) kazala da najviše zbrinutih starosti između 14 i 18 godina.

„Za tu dečicu koja su sasvim mlada, mala, nije toliko teška klinička slika, kad biste uzeli u obzir ovakve parametre ili ovakve simptome koje sam već nabrojala, ali, naprosto se sa takvom dečicom ne zna, oni i bez temperature mogu da imaju sistemsku infekciju, na virus mogu da reaguju potpuno sistemski, znači tim septičnim stanjem i za nas je to onda zapravo razlog da se deca opserviraju, prate i reagujemo kad god treba“, rekla je ona.

Dodala je da deca dobro reaguju na terapiju i da misli da mogu da budu zadovoljni kako teku terapijske procedure koje se sprovode u KBC, kao i da se primenjuje terapija za odrasle, koja je prilagodjena deci.

„Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično“, rekla je Živković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar