KBC Bežanijska kosa sutra ujutro izlazi iz kovid-sistema

Društvo 01. maj. 202111:08 > 11:09
Podeli:
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković kazala je da će ta zdravstvena ustanova u nedelju u sedam časova ujutro izaći iz kovid-sistema i ponovo početi da prima pacijente koji nemaju simptome povezane sa korona virusom.

Ona je danas za RTS prenela da zdravstveni radnici smatraju da je ovo bila „najteža godina koju pamte“.

„Kad vam to kaže neko ko je ove godine otišao u penziju, a prošao je i bombardovanje i sve teške situacije, onda znate da je to zaista tako. Ovo je bolest koja je pre svega bila izazov za sve nas, jer je bila nepoznata. Morali smo da učimo o njoj, da sprovodimo mere prevencije, zaštite nas samih i zaštite pacijenata“, kazala je Zdravkovićeva.

Ona je naglasila i da se građani tokom praznika moraju pridržavati mera koje su, prema njenoj oceni, „odlično dizajnirane“.

„To znači da treba što manje da budemo u zatvorenom prostoru, da moramo nositi zaštitne maske, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom kad smo u grupama“, rekla je Zdravković.

Ona je takođe navela da korona virus napada sve čovekove organe i da postoji široka lepeza povezanih pulmoloških poremećaja sa produženim tegobama, kao i kardiovaskularnih tegoba.

„Kod pacijenata koji su imali kovid-19 uočili smo povećan broj pacijenata koji dolaze sa novonastalim aritmijama, sa miokarditisima, koji dolaze sa jednom novom kategorijom promena na srčanom mišiću, što predstavlja inflamaciju srčanog mišića“, navodi Zdravkovićeva.

Dodaje i da te tegobe obično traju između tri i šest meseci i da nisu povezane sa prethodnom težinom bolesti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar