Foto: Nova.rs

Kada smo prošlog leta pisali o tome da voda u biveti termomineralnog izvora "Jezero" u Vrnjačkoj Banji, koja je nekada tekla u mlazevima, preti da nestane, lokalne vlasti su obećale da će rešiti problem. Ali, od tada je prošlo sedam meseci, a umesto da pritisak vode u česmama bude kao ranije, ovaj izvor je zatvoren. Jedino objašnjenje je obaveštenje na vratima, na kojem piše da je u toku regeneracija izvora.

„Ma kakva regeneracija. Niko u Banji ne veruje u to. Izvor je gotov. Zašto bi to sada radili. Najveći krivac je obližnji akva-park ‘Vrnjačke terme’ koji se otvorio prošlog leta. A vode je poslednjih dana na česmama bilo u kapljicama. Jedna flaša se punila od 10 do 15 minuta. Ljudi su se svađali na izvorištu“, priča  Dragan Brđović iz Vrnjačke Banje za Nova.rs.

Voda sa izvora ‘Jezero’ koristi se u terapeutske svrhe, za dijabetes i lečenje mokraćnih puteva, ali i za ispiranje očiju. Voda ide tzv. putem samoizliva, odnosno ne koriste se pumpe koju bi vodu crpile, već podzemni gas vodu tera ka površini.

Foto: Nova.rs

„Šta kažete? Nema vode. Nemam pojma. Evo krenuo sam sa flašama. Auuu… Pa šta ćemo sada da radimo. Preko dvadeset godina koristim ovu vodu“, kazao je jedan penzioner kojeg smo zatekli kako dolazi na „Jezero“.

Iako su vršena kratkoročna ispitivanja uticaja ovog akva-parka na izvor, zaključeno je da potrošnja od 2,5 litara u sekundi ne utiče na „Jezero“. Međutim, u praksi nije bilo tako. Odmah po početku punjenja bazena, dotok vode na izvoru je opao.

Foto: Nova.rs

Vlasnik akva-parka “Vrnjačke terme” Milan Milojević rekao je tada za Nova.rs da sve rade po propisima, i da sve može da se prekontroliše u svakom trenutku.

Iako se u rešenju pominje dubina od 600 metara, na kojoj inače teče izvor „Jezero“, vlasnik pomenutog akva-parka nam je rekao da je bunar još dublji, i da se voda izvlači sa 650 metara.

Takođe, u rešenju piše da će, ukoliko dođe do neželjenih efekata po izvor „Jezero“ ali i obližnji „Slatina“, radovi na kopanju bunara biti obustavljeni. Iako je navodno smanjena potrošnja vode u ovom parku, ona se na izvoru sve ovo vreme pojavljivala samo u kapljicama.

Foto: Nova.rs

Prema našim saznanjima, izvor „Jezero“ nije jedini koji je ugrožen, a ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez najvećih dragulja – lekovitih voda.

Povezane vesti:

„Sve stavke u postojećoj studiji izvodljivosti o zaštiti mineralnih voda u Vrnjačkoj Banji su prekršene. Skupština opštine Vrnjačka Banja je ovaj dokument usvojila pre 15 godina, a koji se nekoliko godina pre toga sastavljao. Danas ne znamo ko je sve i na kojim dubinama iskopao bunare. U ovom trenutku, ozbiljno je ugroženo nekoliko izvora u Vrnjačkoj Banji“, kaže nekadašnji odbornik Dobrivoje Ljubičić.

S obzirom da je ministarstvo rudarstva i energetike zaduženo za izdavanje dozvola za bušotine, ne postoji zvaničan spisak bazena u Vrnjačkoj Banji kojima su izdate dozvole za izvlačenje vode, za koji protok, i na kojim dubinama su bušotine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare