Petar Petković Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Kancelarija za Kosovo i Metohiju odgovorila je na pitanja portala Nova.rs koja se tiču anonimnog dopisa direktoru ove kancelarije u kojem se iznosi niz teških optužbi na račun dela lekara iz KBC Priština i Doma zdravlja Gračanica za trgovinu PCR testovima na koronu i prodaju besplatnog leka remdesivir pacijentima.

Podsećamo, Nova.rs je imala uvid u mejl koji je grupa, kako se nazivaju “humanih medicinskih radnika KBC Priština sa sedištem u Gračanici”, poslala na adrese tri službenika u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, među kojima je i šef Kancelarije Petar Petković, ali i nekoliko osoba u ministarstvu zdravlja, među kojima je i Mirsad Đerlek, državni sekretar.

U opširnom mejlu navodi se više teških optužbi na račun pojedinih medicinara iz Doma zdravlja u Gračanici i KBC Priština, čija imena Nova.rs u ovom trenutku neće objavljivati. Te optužbe odnose se, između ostalog, na trgovinu PCR i brzim testovima na koronu, prodaju leka remdesivir (koji se pacijentima obolelim od koronavirusa prepisuje o trošku RFZO) i drugim malverzacijama u vezi sa laboratorijskim testiranjem na koronavirus.

Kako se navodi u odgovoru Kancelarije za KiM, njima je dopis upućen anonimno, „bez potpisa ili imena/memoranduma organizacije, a u kome se iznose ozbiljne zamerke i optužbe na račun organizacije posla u KBC Priština, sa sedištem u Gračanici, konkretno Infektivnog odeljenja u Lapljem Selu“.

„Dopis je Kancelariji i direktoru Petru Petkoviću upućen 4. marta u 14:57 sati. Iako je dopis anoniman, zbog ozbiljnosti iznetih optužbi Kancelarija je po njemu promptno postupila i već 5. marta u 10:26 ujutru, nadležni pomoćnik direktora Kancelarije za KIM zatražio je pisano izjašnjenje, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, od lekara koji su u pomenutom dopisu optuženi za sporne radnje“, navodi se u odgovoru.

Dalje, iz vladine kancelarije navode da im je 11. marta stiglo pisano izjašnjenje svih pomenutih aktera, potpisano i zavedeno, u kojima „pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću“ negiraju optužbe koje im se stavljaju na teret.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Napominjemo da Kancelarija za Kosovo i Metohiju nema zakonske ingerencije za sprovođenje inspekcijskog nadzora. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima nultu toleranciju na bilo kakve nepravilnosti i pruža punu podršku nadležnim organima u utvrđivanju svih činjenica u vezi s ovim slučajem“, navodi se u odgovoru, iz kog se ne može zaključiti da li je policija ili kosovska inspekcijska služba preuzela dalju istragu ovih navoda.

Umesto toga, Kancelarija je Nova.rs uputila kratku obuku iz patriotizma.

„Međutim, od neprocenjivog je značaja za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, posebno u vreme borbe sa pandemijom virusa Kovid 19, da naše institucije u pokrajini ne budu mete bilo čijih pokušaja neosnovanog urušavanja kredibiliteta i opstrukcije“, zaključuje se u odgovoru.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar