Foto: Printscreen/YouTube/dnevnik.hr

Bez mnogo pompe i na mala vrata, ušetala se vest da Srbija ukida obavezne PCR testove za ulazak u zemlju svima koji dolaze iz pet susednih država - Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Bugarske. Mnogi građani su ostali zatečeni i nedovoljno informisani, pa su morali da uslede dodatna pojašnjenja i preciziranja ove mere.

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da je osoba koje je dobila meru karantina prilikom ulaska u Srbiju, u obavezi da tu meru sprovede, dok ne istekne. Tako je ovaj član Kriznog štaba odgovorio na pitanje, šta je sa građanima koje su došli iz zemalja za koje je sada ukinut obavezan PCR test pre ukidanja?

„Svi koji su se prijavili su u nadzoru i izvršili su svoju obavezu. Karantin je obavezan sve dok ne istekne ta mera“, rekao je on na Konferenciji za novinare. Kon je dodao da ne zna da li će biti dodatnih rešenja po tom pitanju, ali objašnjava da kada se izrekne mera, onaj ko je kontroliše sigurno je ne može jednostavno preseći“.

Istovremeno smatra da to pitanje sigurno ne predstavlja veliki problem. Kon je dodao da je ukidanje PCR testa za ulazak iz pet okolnih zemalja više politička, a ne epidemiološka odluka.

„Otvaranje granice je vezano za ‘mini Šengen’, a ne za epidemiologiju. S obzirom na to da je sitiacija slična u tim zemljama za koje je dato odobrenje, to nije neki poseban epidemiološki problem. A za ostale zemlje je isto kao što je i bilo“, rekao je Kon.

A šta će oni izvan „mini Šengena“ i oni koji su preležali koronu?

Situacija je potpuno drugačija za one koji ne dolaze iz ovih pet povlašćenih zemalja, naprimer iz Hrvatske. Naime, našoj redakciji obratio se građanin koji je jutros doživeo neugodnost na graničnom prelazu Batrovci kada je, kako tvrdi, upućen u samoizolaciju 10 dana, iako je par dana pre toga telefonski kontaktirao granični prelaz Šid gde mu je rečeno da, ako je osoba srpski državljanin i prebolela je koronu – može ući u državu bez negativnog testa i bez mere izolacije.

S tom informacijom krenuo je na put, ali jutros mu je Batrovcima rečeno da nikad nisu čuli za to i uputili ga u izolaciju, iako je sa sobom imao stari pozitivan test i lekarsku potvrdu da je preboleo koronu.

„Kada sam zvao obe granice da se požalim – Šid priča kako Batrovci nisu u pravu što mi nisu priznali status prebolelog i da se žalim, a kada se žalim Batrovcima, oni kažu da Šid ne tumači dobro propise i da su postupili po naredbi Vlade. Kome da građani veruju? Kako da znamo šta nam je potrebno za prelaz granice?

Na svaki drugi broj koji sam zvao, institucije kažu da zovem graničnu policiju koji su jedini nadležni da daju tu informaciju. A granične policije daju oprečne informacije, jedni i drugi strogo uvereni da su u pravu. Zašto Srbija ne bi, kao ostatak Europe, priznala status prebolelog barem 3 meseca (iako zadnja istraživanja pokazuju da imunitet vredi barem 8 meseci)? Kome sam ja pretnja, koji sam sa sobom imao test kada sam bio pozitivan ne stariji od tri meseca, lekarsku potvrdu da sam ozdravio i skorašnji test na antitela koji pokazuje da ih imam u telu? Dakle tri potvrde da sam bezbedan.

Dilemu našeg čitaoca rešili su iz Vlade Srbije, tamo nam je objašnjeno da su ipak u pravu bili službenici sa graničnog prelaza Batrovci.

„To što je neko preležao koronu, u ovom slučaju ništa ne menja, mora da ima negativan PCR test ili da ide u karantin“, objasnili su za Nova.rs  u Vladi Srbije.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare