Zoom, Zum, škola, onlajn nastava, online nastava
Foto: Shutterstock

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, srednje škole u Beogradu, Šapcu i Vrnjačkoj Banji od danas prelaze na kombinovanu nastavu.

Usled povećanog broja zaraženih kod dece u srednjoj školi, tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se od ponedeljka u ova tri grada pređe na kombinovani model nastave.

U pitanju je takozvani drugi model, odnosno model koji kombinuje nastavu uživo i onlajn.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Do ove promene u načinu rada došlo je nakon što je samo u periodu između 7. i 13. oktobra bilo 3.442 dece obolele od koronavirusa u uzrastu između šest i 18 godina.

Pored dece, u školskim kolektivima oboljevaju i profesori i nastavnici, koji su na bolovanjima, pa deci nema ko da drži nastavu.

„Na različite načine se popunjavaju te rupe. Tačan broj nastavnika koji su u izolaciji ne znamo, a sigurno je veliki. Prema nekoj lokalnoj anketi koju smo uradili u našim školama, zaražavanje i broj ljudi, koji je trenutno van sistema zbog bolovanja, premašio je novembar prošle godine, kada je bilo najteže i kada je najviše nastavnika bilo bolesno. Tada je oko 11 odsto zaposlenih u prosveti bilo na bolovanju, a sada ima škola kojima nedostaje čak 30 odsto ljudi. To se do sada nikada nije desilo“, rekla je nedavno za naš portal Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Podsetimo, epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je veoma teška, a samo u nedelju svaki treći testirani građanin bio je zaražen koronavirusom.

Evidentirano je još 5.077 pozitivnih na koronavirus, a preminula su još 53 pacijenta.

Upravo ovako teška situacija navela je premijerku Anu Brnabić da se konsultuje sa predstavnicima Kriznog štaba, kako bi se razmotrile nove mere.

„Mi ćemo imati sastanak Kriznog štaba tokom ove nedelje. Danas ću imati konsultacije sa medicinskim delom, da vidimo da li je potrebno bilo šta dodatno da uradimo u vezi sa merama. Mene ne zabrinjava posebno broj ljudi u bolnicama, jer to nama vakcina drži pod kontrolom“, rekla je Brnabić.

Bonus video: Poziv na booster – raste li vakcinacija trećom dozom?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare