Foto: Profimedia, Shutterstock

Na udaru omikron soja koronavirusa koji proteklih nedelja hara Srbijom su najosetljivije kategorije ljudi, građani stariji od 65 godina, ali i deca do 12 meseci, a najmlađi pacijent bila je beba, koja je samo pet dana po rođenju intubirana i stavljena na kiseonik. U domovima zdravlja, međutim, kažu da je broj dece pozitivne na kovid opao u poslednje dve nedelje, ipak među zaraženima ima i tek rođenih beba.

Pročitajte još:

U čekaonicama dečijih kovid ambulanti najviše je predškolaca.

„U poslednjih nekoliko dana najviše je najmlađih koji su pozitivni na kovid testu. Među njima su predškolci, ali i bebe stare od dva do šest meseci. Ne testiramo međutim sve bebe na kovid, jer nemaju svi u pedijatriji isti stav, a to zavisi od lekara i njegove procene, kako ne bismo sve pacijente odmah slali u kovid ambulantu“, kaže za Nova.rs dr Ljubica Luković, pedijatar u Domu zdravlja Grocka.

Najčešći simptomi kod dece su visoka temperatura, proliv i povraćanje.

„To su netipični simptomi za koronavirus i više liče na stomačni. Nismo mali težih slučajeva tokom leta, a terapija se određuje prema krvnoj slici. Ako je neophodno, dete dobija antibiotik, ali to zavisi od leukocita Sve je individualno“, objašnjava dr Luković.

Foto:Shutterstock

U početku su pedijatri znatno više davali antibiotike za kovid, često i bez razloga, ističe doktorka.

„To tek sad shvatamo, ali ‚u strahu su velike oči‘. Plašili smo se za decu, nismo znali šta da očekujemo i koliko bolest može da se iskomplikuje. Sada više i duže posmatramo decu, a sa najmlađima, kojih je trenutno najviše, smo mnogo oprezniji. Pre nekoliko dana imali smo bebu staru samo dva meseca, pozitivnu na koronu. U takvim slučajevima odmah roditeljima damo uput za bolnicu, da tamo urade dodatne nalaze i snimanja i da se uvere da će dete biti dobro. U odnosu na zimski i prolećni period, tokom leta nismo imali ozbiljnih i teških slučajeva među decom. Sada se međutim plašimo polaska u školu, ali deca moraju da idu na nastavu. Sigurno će se pojačati intenzitet oboljevanja u školskom uzrastu, pa se spremamo za novi nalet“, naglašava doktorka Luković.

Foto:Shutterstock

U dečijim bolnicama situacija je takođe nešto stabilnija u poslednjih 15 dana.

„Tokom poslednje dve nedelje situacija se stabilizovala i sada kod nas leži 13. dece pozitivne na kovid. Njihova klinička slika je na sreću blaga, mnogo blaža u odnosu na onu koja je bila zastupljena među decom pre dva meseca. Imamo najviše beba starih tri ili četiri meseca, a kod njih se javlja blaga respiratorna simptomatologija, curenje nosa, blago povišena temperatura, proliv. Mnogo je dece koja imaju atipične simptome, ali test pokaže da su pozitivna na kovid“, kaže za Nova.rs dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Decu mlađu od mesec dana, pozitivnu na koronavirus, odmah primaju na bolničko lečenje.

„Njih moramo da pratimo bar nekoliko dana u bolnici u slučaju pogoršanja situacije, jer su neonatološki pacijenti najosetljiviji i moraju biti na posmatranju neko vreme. Deci ne dajemo odmah antibiotsku terapiju, samo ako krvna slika to zahteva. Nemamo školske dece, uglavnom su hospitalizovani mlađi od godinu dana. Ovi malo stariji su mališani sa hroničnim bolestima, ili onkološki, ili hematološki pacijenti, koji uzimaju svoju obaveznu terapiju. Dok god su pozitivni na kovid, leže u bolnici dok ne završe sa svojom primarnom terapijom. Sada je svakako situacija sa koronom među decom mirnija, ali nažalost sumnjam da će zadugo tako ostati. Verovatno će dve do tri nedelje po početku školske godine opet biti pojačana gužva jer neće biti samo kovida, već i drugih infekcija, bakterija, respiratornih virusa, koji se vrate čim deca sednu u školske klupe”, upozorava dr Ostojić.

Foto:REUTERS/Thaier al-Sudani

Podsetimo, početkom nedelje, beba stara samo pet dana je zbog zaraze koronavirusom, intubirana i stavljena na kiseonik, na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“. Devojčica je iz GAK „Narodni front“ prevezana u ovu dečiju bolnicu.

„Novorođenče ženskog pola, staro pet dana je intubirano, na kiseoniku je i u stabilnom je stanju“, saopštili su iz Instituta.

Prema poslednjem izveštaju, u Srbiji je u 24 sata registrovano još 4.377 slučajeva novozaraženih koronavirusom, a od posledica virusa preminulo je još 13 osoba, dok je na respiratorima 33 obolela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar