Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Grčka od večeras otvara svoje granice za građane Srbije, koji će do svoje omiljene destinacije za odmor, moći i preko Severne Makedonije. Naime, Vlada u Skoplju je donela odluku da se građanima Srbije dozvoli tranzit  uz posebnu dozvolu.  

Za ovaj tranzit Severna Makedonija, kako je navedeno u odluci Vlade, otvara prelaz Bogorodica/Tabanovci sa Srbijom, kao i prelaz Evzoni na granici sa Grčkom.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), potvrđuje za Nova.rs da je građanima Srbije dozvoljen tranzit kroz Severnu Makadoniju u trajanju od maksimalno pet sati.

„Na ulasku u Severnu Makedoniju se popunjava formular, a na izlasku se taj formular predaje i time utvrđuje da li ste u zemlji proveli više od pet sati. To je neka tranzitna dozvola“ objašnjava Seničić.

On, međutim, ističe da bi tokom prepodneva trebalo da dobiju sve  pisane ovih potvrda, pošto su o njima zbog vikenda informisani usmeno ili iz medija.

„Mi smo od Grka, odnosno od tamošnje granične policije, dobili informaciju da će 15. juna prelaz Evzoni biti otvoren za taj tranzit, ali nam još uvek nije stigao zvaničan papir“ navodi direktor YUTA.

Aleksandar Seničić / Foto: N1

Seničić veruje da će sve rečeno biti zvanično potvrđeno prepodneva, pošto prve grupe kao Grčkoj kreću u popodnevnim časovima.

„Grčka granica se otvara u 23 sata,  tako da bi tokom dana trebalo sve da bude potvrđeno. Verujem da će sve biti u redu, ali čak i ako ne bude nama to ništa ne menja. Autobusi su ionako planirani da kreću oko četiri ili pet sati popodne. Do tada ćemo imati punu informaciju i iz Makedonije i Grčke. Ukoliko se nešto zakomplikuje, neće biti otkazivanja,već će se  ići na Bugarsku, kao što je bilo planirano do juče“zaključuje Seničić.

Ni Milošu Beluševiću iz turističke agencije Big Blu nisu još poznati svi detalji tranzita, ali na osnovu iskustava i prakse drugih zemalja u sličnim situacijama objašnjava kako bi to moglo da izgleda.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Putnici su u ovakvim slučajevima obično dobijali nalepnicu na kolima koja znači tranzit, kao i mapu kretanja kuda smeju da se kreću. Na tom koridoru kojim će biti dozvoljen tranzit verovatno će biti određena mesta gde će putnicima koji su u tranzitu biti dozvoljeno zdržavanje, recimo neke dve ili tri pumpe na tom put“ navodi Belušević.

Za sada, prema informacijama koje ima Belušević, nisu predviđene nikakve posebne epidemiološke mere, kao što su posedovanje negativnih testova na koronavirus .

Pošto je ova mera Vlade u Skoplju doneta preko vikenda,  i on veruje da će tokom prepodneva biti poznato više detalja.

Foto:Shutterstock

Agencija Big Blu, prema njegovim rečima, nema narednih dana organizovanih polazaka za Grčku, pošto su većinu aranžmana koncipirali za početak jula.

„Nećemo tačno znati kako izgledaju ti protokoli dok ne prođu prvi turisti. Nemamo same detalje, ali oni nisu ni bitni. Bitno je da je našim građanima dozvoljen tranzit kroz Severnu Makedoniju do Grčke, što mnogo olakšava sam put do krajne destinacije“ ističe Belošević.

Belošević ističe da je ovo jako dobra vest, kao i da je vreme od pet sati dozvoljeno za tranizt putnicima iz Srbije sasvim dovoljno.

Procena onih koji često putuju u Grčku je da je za prolazak do granice Srbije i Severne Makedonije do ulaska u Grčku neophodno oko dva do dva i po sata vožnje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare