Foto:Shutterstock

Poslednjih nekoliko dana više čitalaca javilo se našem portalu, ukazujući na neprofesionalno postupanje Komunalne milicije koja "mlati građane po džepu" dostavljajući im drakonske kazne za parking, koje po pravilu stižu poslednjem trenutku pred rok za pokretanje prekršajnog postupka. Da stvar bude još gora, ne postoji mogućnost da imate uvid u svoju kaznu.

Čitalac portala Nova.rs navodi da mu je na kućnu adresu sigla kazna za nepropisno parkiranje i to praktično pred sam poče prekršajnog postupka,

„Za navedeno nepropisno parkiranje, koje se desilo pre više meseci do godinu dana, a da u međuvremenu nikakva opomena nije stigla, kazne mogu biti i do 25.000 dinara“, navodi čitalac.

Dodaje da je ono što je najčudnije, to da kada se ode do službe Komunalne milicije da se proveri gde je i kada nastao prekršaj, niste u mogućnosti dobiti nikakvu informaciju osim obaveštenja da ako se kazna plati u određenom roku ona može biti „prepolovljena“, a ako ne, ide se kod sudije za prekršaje.

PROČITAJTE JOŠ

Advokatica Slavica Janjić u izjavi za portal Nova.rs kaže da je protivzakonito i protivustavno da ne dobijemo detaljnije informacije o prekršajnom ili krivičnom postupku koji se vodi protiv nas.

„Gde ste napravili prekršaj i kada, pa to je osnovno kada je reč o takvim postupcima“, kaže Janjić.

Istog je mišljenja i Dejan Gavrilović ispred udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“.

„To je situacija u kojoj morate da znate sve okolnosti, kako biste mogli da se zaštitite“, poručuje Gavrilović.

Portal Nova.rs zatražio je više informacija od Komunalne milicije o pomenutom slučaju, ali do objavljivanja ovog teksta – nismo dobili odgovor

Građanima na raspolaganju Registar neplaćenih kazni – ili ipak ne

Foto:Screenshot/rnk.sipres.sud.rs

Registar neplaćenih kazni je elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni odlukom prekršajnog suda ili putem prekršajnog naloga.

Ipak, kako navode čitaoci koji imaju problem – on neretko prikazuje da nema kazni.

U skladu sa Zakonom o prekršajima, kažnjenom licu, dok u potpunosti ne izmiri svoj dug, evidentiran u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa (RNK), neće se dozvoliti:

1. izdavanje vozačke dozvole i probne vozačke dozvole;

2. izdavanje potvrde o registraciji, saobraćajne dozvole, registarskih tablica i registracione nalepnice, potvrde o privremenoj registraciji vozila i privremenih registracijskih tablica;

3. odjava vozila.

Da ovaj slučaj nije usamljen, govore i raniji primeri koje smo objavljivali.

Poslednjih meseci Beograđanima se ne uručuju prekršajni nalozi za nepropisno parkiranje, već kazne za neprijavljivanje lica koje je njihovo vozilo nepropisno parkiralo, i to na 25.000 dinara, plus kazna za parkiranje od 5.000, s navodima da je prekršajni nalog za parkiranje uručen, a zapravo nije, izjavila je svojevremenoi  predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović.

Osim toga, podaci iz 2021. godine pokazuju da se u Beogradu izda više od 10.000 kazni za parkiranje

BONUS VIDEO: KRAGUJEVAC PARKING

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare