Foto: Shutterstock

Nacionalni savetnik za zdravlje Dragoslav Popović otkriva dva glavna razloga zbog kojih je priča o vakcini protiv kovida splasnula. U ovoj situaciji još važnije da oni koji imaju bilo koji zdravstveni problem ili su stariji od 65 godina prime vakcinu protiv gripa, ističe Popović.

U Srbiji je dva puta više zaraženih koronom nego u ponedeljak. Iz sveta vest da se Donald Tramp iz bolnice vratio u Belu kuću. Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je teško podneo kovid, jer je imao višak kilograma kada se razboleo i zato je, kada je ozdravio, otišao na dijetu.

Posle dve ruske, oksfordske, kineske, američke, niko više ništa ne govori o vakcini. Da li se zatišje poklopilo kada je privremeno obustavljen rad na oksfordskoj vakcini?

Gostujući u „Beogradskoj hronici“, Dragoslav Popović, nacionalni savetnik za zdravlje, rekao je da se pomno prate sva ispitivanja kvaliteta i bezbednosti vakcine, tako da vakcina koja dođe bude što boljeg kvaliteta i da zadovoljava sve one standarde koji su neophodni.

„U ovoj priči važan je bio prestiž pa je priča otišla u politiku: ko će biti prvi koji će naći rešenje za pandemiju, zaista niko nije pošteđen, kao Boris Džonson ili Tramp, koji su verovatno mislili da ih telohranitelji štite od virusa, što nije istina“, rekao je Popović.

Kaže da postoje dva glavna razloga zašto je ova priča malo splasnula: shvatili smo da, ako se vakcina bude distribuirala samo bogatim zemljama, nećemo uspeti da zaustavimo pandemiju i sprečićemo smrtnost za oko 33 odsto, a ako se ravnomerno raspodeli po celoj planeti – to će biti 61 odsto.

Važnije od svega je, kako ističe Popović, da se formirao jaki savez koji je preuzeo zadatak da obezbedi efikasnu vakcinu svim zemljana na svetu. Mehanizam je osnovan da bi bio balans tom nekom vakcinalnom nacionalizmu, smatra stručnjak Unicefa za vakcine.

Zadatak je vrlo ambiciozan: da se otkupe najmanje dve milijarde vakcina i da se podele u 184 zemlje, koliko ih je uključeno u taj mehanizam.

Siguran je da će se to dostići do kraja iduće godine, i da je to je razlog zatišja.

Trkači za vakcinom

U trku za vakcinu je krenulo više od 200 različitih instituta, tražili su bolju poziciju, sad se svelo na devet kandidata za vakcinu koji ulaze u ozbiljnu fazu.

Govoreći o sezonskoj vakcini protiv gripa, kaže da je u ovoj situaciji korone još važnije da oni koji imaju bilo koji zdravstveni problem ili su stariji od 65 godina prime vakcinu protiv gripa.

„Ne želimo da u narednih šest meseci, kada nas očekuje inače respiratorne infekcije, ljudi pored kovida obolevaju i od gripa“, rekao je on.

„Ova situacija nije opasna, onaj ko je zdrav kao dren neka sačuva vakcinu za nekoga ko je slabijeg zdravlja, njemu ta vakcina više treba“, rekao je savetnik.

„Nema potrebe da se menja kalendar vakcinacije dece“
Govoreći o vakcinaciji dece i odzivu, kaže da u prvom delu, kada smo imali vanredno stanje, i kada je kretanje i pristup zdravstvenim ustanovama bio ograničen, vakcinacija je pala.

Dodaje da se otvaranje poklopilo sa jednim srećnim momentom: sada kreće upis u škole i predškolske ustanove i za to je bilo potrebno da deca dobiju lekarsko uverenje o vakcinaciji, tako da su u tom kratkom periodu, uz te lekarske preglede, lekari mogli da podignu vakcinaciju na zadovoljavajući nivo.

„U prvih šest meseci imamo pad 10–15 odsto, zavisi o kojoj vakcini govorimo, to nije malo, on će se nastaviti u narednom periodu, i ono što želim da kažem – ne postoje razlozi da se vakcinacija ne obavi, osim ako dete nije baš tog dana bolesno“, kaže Popović.

„Nema potrebe da se menja kalendar vakcinacije u redovnoj vakcinaciji, do kraja godine uspećemo da nadoknadimo zaostatak, ne možemo prebacivati za iduću godinu. Iduće godine, ako budemo imali vakcinu protiv kovida, imaćemo posla preko glave“, zaključio je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare