Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Načelnik Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejan Veljović, slobodno tumačeći zakonske okvire, ograničio je potpisivanje narodne inicijative kojom se zahteva razmatranje trajne zabrane eksploatacije i istraživanja litijuma i bora na teritoriji Srbije na jedan šalter i jednog overivača za teritoriju površinski najrasprostranjenije opštine u Srbiji, naveli su večeras u ekološkom udruženju Suvoborska greda.

Oni podsećaju da su početkom marta pokrenuli (zajedno sa ostalim udruženjima članovima SEOS-a i pokretom Kreni-promeni) prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu – predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima – kojom, između ostalog, zahtevaju razmatranje trajne zabrane eksploatacije i istraživanja litijuma i bora na teritoriji naše zemlje.

Budući da su poštovani svi zakonski parametri, Narodna skupština im je, kako kažu, 14. februara izdala dozvolu za pokretanje inicijative, ali se sprovođenju narodne volje kao osnovne demokratske tekovine usprotivila jedna naizgled nevažna politička figura – načelnik Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejan Veljović.

Naime, na zahtev da se odobri izlazak službenih lica na teren (MZ Pranjani i MZ Vraćevšnica), dobili smo odgovor da „Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac nije u mogućnosti da vrši overu potpisa u prostorijama tih mesnih zajednica, navode iz Suvoborske grede, dodajući da u obrazloženju stoji da Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi „propisuje da se overa potpisa vrši u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi”.

Budući da su sve druge opštine u Srbiji odobrile izlazak na desetine overivača na teren, a da je jedan od pokretača inicijative udruženje „Suvoborska greda” iz Pranjana, sela koje ne može da dobije svog overivača, iako se nalazi na 37 kilometara od Opštine, „nameću se pitanja čije interese zastupa Dejan Veljović i po kom osnovu daje subjektivna tumačenja zakonskih normi“, ističu u ovom ekološkom udruženju.

Odgovor bi se, smatraju, mogao kriti u činjenici da je „u Opštini i Skupštini opštine Gornji Milanovac u nekoliko navrata prikrivano Rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim su dozvoljena istraživanja litijuma i bora u skoro 10 sela pranjanskog kraja“.

Ukazuju i da bi takav stav mogao biti „greška i nestručni pristup Veljovića poslu koji obavlja ili namera da sabotira stav većine žitelja naših sela da Gornjem Milanovcu nije potrebno trovanje i uništavanje rudnikom litijuma, a samim tim ne želimo ni pomenuta geološka istraživanja“.

„U svakom slučaju, Veljović je pokazao da je spreman da u ime ličnih interesa ili po nalogu partije kojoj pripada, stane na put građanima koji na zakonom odobren i regulisan način iskazuju svoju volju i upućuju Narodnu skupštinu na pitanja od izuzetnog značaja za budućnost naše zemlje“, naglašavaju iz Suvoborske grede, dodajući da Veljović  „zloupotrebljava vlastiti položaj i radi protivno interesima građana“.

Zato će, kako poručuju u Suvoborskoj gredi, iznova zahtevati da dobiju overivače za Pranjane i Vraćevšnicu, ali i pokrenuti zakonsko preispitivanje postupaka načelnika Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejana Veljovića jer „njegovo suprotstavljanje državnom uređenju i otimanje građanskih prava silom svakako zaslužuje najstrožu osudu i ne sme proći nezapaženo“.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović“KRENI PROMENI“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar