Eko protest ispred Predsedništva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inicijativa Kreni-promeni i Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS) najavili su da će ovog vikenda seriju protesta nastaviti u Nišu i Novom Sadu.

„U subotu će biti organizovan protest u Nišu u 13.00 časova na Platou ispred Tržnog centra Kalča, a u Novom Sadu u nedelju u isto vreme na Pozorišnom trgu“, navedeno je u saopštenju.

SEOS i Kreni-promeni su istakli da skupljanje potpisa za narodnu inicijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji protiče uz veliki odziv građana, ali i brojne probleme u vezi sa dobijanjem overivača i izlaska na teren.

„Trenutno lokalna samouprava odbija da obezbedi overivače u Somboru, a u Gornjem Milanovcu zakon se tumači na jedan način za političke stranke, a na drugi način za građane. Trenutno imamo otvorenih 40 mesta za potpisivanja, a od naredne nedelje se nadamo da ćemo imati preko 60 mesta za potpisivanje“, saopštili su Kreni-promeni i SEOS.

Dodali su da su blokadama u novembru i decembru izmenili Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i sada upravo koriste mehanizme tog zakona kako bi sami građani iskoristili mogućnost da Skupštini Srbije predlože zakon.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović „KRENI PROMENI“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar