Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Nakon višestrukih pokušaja da legalizuju nezakonitu nabavku pet ugaonih garnitura, 49 televizora, fotelji na razvlačenje, 20 kafe aparata… i ostalog nemedicinskog nameštaja koji se krajem 2020. naprasno “stvorio” u renoviranoj klinici, KC Vojvodine je napokon uspeo da retroaktivno “kupi” stvari koje poseduje već četiri meseca. Međutim, od početnih 96 miliona, koliko je KCV prvobitno procenio da koštaju kaučevi, escajg i televizori, cena istog je nakon višestrukog pisanja našeg portala o ovoj prevari spala na “svega” 29 miliona dinara.

Praktično, neko je u ovom lancu potraživača i dobavljača, zahvaljujući obelodanjivanju svakog novog pokušaja zataškavanja ove afere, “ostao kratak” za oko 600.000 evra.

Saga o nemedicinskom nameštaju renovirane Klinike za interne bolesti pri KCV počinje praktično na dan njenog otvaranja, 30. decembra 2020. godine.

Početak

U svečanom obilasku resornog ministra i pokrajinskih čelnika javnost je mogla da vidi u potpunosti opremljen objekat od 5.100 kvadrata. Pored bolničkih postelja i medicinske opreme, klinika je već tada bila opremljena i nemidicinskim nameštajem u kancelarijama, sobama za odmor, konferencijskim salama…

KCV nikada nije sproveo nabavku za ovaj nameštaj koji je, prema primeru projektanta koji je naš portal objavio, koštao neverovatnih 96 miliona dinara, za oko 30 puta više od realne cene. KCV takođe nikada nije odgovorio na pitanja Nova.rs na koji način i po kom postupku su opremili bolnicu, kao ni odakle jednoj zdravstvenoj ustanovi u vreme pandemije skoro milion evra “viška” i zašto ih troši na preskupe kaučeve. Umesto toga, KCV je smislio način da prikrije aferu tako što je u svoj Plan nabavki za 2021. godinu isplanirao i kupovinu već postojećeg nameštaja, ali ovaj put spustivši cenu na 73 miliona dinara. Nova.rs je objavila i ovaj pokušaj nezakonite retroaktivne nabavke, pa je uprava bolnice zatim pokušala da, takođe retroaktivno, sklopi ugovor o navodnoj donaciji kaučeva, fotelja, kuhinjskih frižidera od 103.000 dinara…

Međutim, od ove ideje se odustalo jer je podrazumevala novi krivično delo, odnosno antidatiranje ugovora koji niko nije želeo da potpiše. Krajem marta usledio je očajnički pokušaj Kliničkog centra Vojvodine da legitimno i zakonski kupi svoj stari/novi nameštaj, koji se već četiri meseca nalazi u njihovom vlasništvu.

Kako je padala cena

Prema dokumentaciji koju je Nova.rs objavila, KCV je tada javno zatražio od Republičke komisije za javne nabavke da svesno prekrši zakon sospteven države i da im odobri da nabavku kaučeva i escajga sprovedu kao “hitnu”. Ovim bi pokrajinskoj bolnici bilo omogućeno da izbegne Zakon o javim nabavkama i da potpuno netransparentno sama izabere sa kime će sklopiti navodni posao i po kojoj ceni.

Cena problematičnog nameštaja je, sudeći po dokumentaciji, tada kalirala po treći put, tako da je u zvaničnoj nabavci KCV umesto početnih 96 miliona, tada ponudio troduplo manje novca, odnosno 32.299.834 dinara. Međutim, Kancelarija za javne nabavke je ocenila da nema ničeg hitnog u nabavci stilskog nameštaja, tako da je KCV, nakon svih bezuspešna pokušaja, bio primoran da ponovo otvoreno prekrši zakon i raspiše javni tender za navodnu kupovinu onoga što već poseduje. Pre tri dana, Klinički centar Vojvodine je, nakon sprovedenog tendera po skraćenom postupku od 15 dana, napokon “kupio” svoj stari nameštaj.

Štof iz Bombaja

Uslovi tendera su, između ostalog, podrazumevali da stolice moraju biti tapacirane štofom iz Bombaja, kao i da firma ponuđač mora imati najmanje 50 zaposlenih, među kojima bar 12 stolara, 5 tapetara i 2 varioca, i da imaju ekspresan rok isporuke. Ispostavilo se da slučajno jedino preduzeće “Vizor inžinjering” iz Temerina među zaposlenima ima i varioce, tako da je 13. aprila KCV odlučio da ovoj firmi dodeli posao.

Po konačnom ugovoru, početnih 96 miliona su se na kraju istopili na 29 miliona, drastično manje od cifre kojoj su se, na početku ove sage, u KCV nadali. U konačnoj nabavci nije opala samo cena, već je i sama nabavka desetkovana, te su iz nje naprasno nestale garniture, fotelje, 44 televizora, kafe aparati … Praktično, većina onoga što ova klinika već uveliko ima i koristi.

Formalno, KCV je ovim napokon završio sagu iz koje je neko očigledno trebao da izađe bogatiji za 68 miliona dinara u džepu. Pravno, Tužilaštvo bi moralo da utvrdi kome taj džep pripada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare