Foto: Nova.rs

Dugogodišnje ispumpavanje novca iz Elektroprivrede Srbije u kombinaciji sa lošim kadrovima koji je vode, počeli su da daju rezultate: ovaj nekadašnji gigant doživljava krah za krahom, a građani Srbije u 21. veku doživljavaju kolapse energetskog sistema, ostajući danima bez struje i grejanja.

Nakon nedavnog kolapsa u TENT – u, zbog kog je 100.000 Obrenovčana danima bilo bez struje i grejanja, Vlada Srbije je napokon smenila direktora Milorada Grčića, a predsedenik Aleksandar Vučić ga pozvao na “ličnu odgovornost”.

Međutim, poslovanje EPS je već godinama unazad vodilo ka raspadu ne samo lošom upravljačkom politikom, već sumanutim javnim nabavkama zbog kojih je EPS opravdano nazvan “zlatnom kokom SNS”. Po izveštaju Državne revizorske institucije, EPS je, pored Puteva Srbije i Železnica Srbije, počinio najviše nepravilnosti u javnim nabavkama. Prema istraživanju BIRN-a, iste godine kada Grčić biva postavljen na mesto vd direktora, prvo što doživljava procvat u EPS su javne nabavke.

U 2016. one skaču buvalno za duplo, na više od 60 milijardi dinara, a ta tendencija se nastavlja svih narednih godina. Iste godine EPS zaključuje tender i za poslove očitavanja brojila po skoro trostruku višoj ceni od dotadašnje. Građani te godine naprasno dobijaju naprasno uvećane decembarske račune za struju, a Grčić svoju “prvu packu” od Vučića. 

“Ustanovili smo nepravilnosti u radu EPS-a, vodiće se i posebna istraga drugih državnih organa. Neprihvatljivo je da neko ’izmišlja’ visinu računa, jer želi da ostane u toploj sobi i mrzi ga da ide i očitava struju”, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare 22. januara, uz napomenu da je “upozorio Milorada Grčića zbog ovog skandala”. 

Pomenuta istraga nije na kraju ničim rezultirala, a EPS je, na čelu sa Grčićem, nastavio da se fokusira na javne nabavke. U narednim godinama, profilišu se dva omiljena ponuđača na svim tenderima EPS, Elektromontaža i Južna Bačka, kompanije koje su blisko povezane sa Srpskom naprednom strankom.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što sada pokušava da se plasira javnosti od strane vlasti, da je Grčić praktično delovao na svoju ruku i da je lično odgovoran za sve nedaće EPS , demantuje upravo činjenica da su vlasnici ovih firmiu mnogo bližim odnosima sa predsednikom Vučiće, no sa direktorom EPS. Vlasnik Južne Bačke Dragoljub Zbiljić, bio je jedini garant kredita od pola miliona evra, koji je 2012. godine tada opozicioni SNS podigao za potrebe izborne kampanje.

 Krajem 2020. godine Zbiljić postaje vlasnik i Elektromontaže iz Kraljeva, kompanije koja takođe poslednjih godina dobija značajne poslove sa Elektroprivredom Srbije. Kraljevačka Elektromontaža, prema podacima Birna, samo 2019. godine prihodovala skoro tri milijarde dinara, od čega dve i po od poslova upravo sa EPS – om. Zbiljić je ovu firmu preuzeo od Nenada Kovača, dugogodišnjeg poslovnog partnera Nikole Petrovića, funkcionera SNS-a i bliskog prijatelja predsednika Aleksandra Vučića.

Takođe, građani su i prošle godine imali priliku i lično da se uvere da Grčić postupa po naređenjima predsednika, u slučaju trafostanice u Sjenici. u “spontanom” igrokazu pred kamerama, Vučić je tada telefonom nazvao direktora EPS sa naredbom “da sredi”, odnosno obezbedi jednu trafostanicu domaćinstvina nadomak Peštera.  Da je poslovanje EPS sve samo ne transparento potvrđuje i nabavka iz 2019. godine u kojoj je EPS kupio programe za enkripciju sa najvećim stepenom zaštite za 20 mobilnih telefona. Ovu tehnologiju EPS je platio oko 25 miliona dinara, odnosno oko 10.000 evra po jednom telefonu. Sličnu aplikaciju, ali njenu znatno jeftiniju verziju, koristili su pripadnici kriminalnog klana Veljka Belivuka.

BONUS VIDEO: Mihajlović: Havarije u EPS-u su posledica dugogodišnjeg nerada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare