Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Aleksandar Petrović/Nova.rs

Porodica Milenka Barišića već godinama obrađuje zemlju u Batajnici, svake godine sadeći kukuruz na malenoj parceli tik uz prugu. Deluje da ovog aprila po prvi put neće moći da nastave tradiciju jer ih u tome sprečava - opština Zemun.

Naime, iskopanjem kanala pored Milenkove zemlje i istovaranjem šuta na parcelu na kojoj planira da zasadi kukuruz, opština je, kako stvari stoje, potpuno onemogućila sve aktivnosti koje je Milenko planirao. On pojašnjava kako je sve počelo.

„Problem je počeo sa tim što nisu bili iskopani potrebni kanali u Batajnici. Onda je opština krenula da otkopava kanale, uključujući i onaj pored brze pruge prema Novom Sadu, gde je i moje zemljište, odnosno zemljište mog oca. Tu je postavljena i ograda, zbog životinja i ljudi, kako ne bi prelazili prugu i sa strane pored pruge iskopan je kanal a sav šut iz iskopanog kanala prebačen je direktno u njivu mog oca“, priča Milenko.

Kako kaže, ubrzo su pozvali nadležne i dobili objašnjenje zašto je došlo do kolapsa i zašto nataložen šut i dalje stoji na njihovoj parceli.

„Mi smo pitali opštinare hoće li rešiti taj problem. Oni su rekli kako će Vodoprivreda Galovica, koja je radila iskopavanje doći i rešiti sve što je potrebno. Međutim, opština nije platila Galovici za radove, pa je zato podneta tužba protiv njih i sada je sve stopirano, tako su nam rekli ljudi iz opštine“.

Milenko tvrdi da nije samo njegova parcela zatrpana otpadom, te da je problem što vlasnici drugih parcela, iz nekog razloga, ćute.

„Nije moja parcela jedina koja je pogođena iskopavanjem zemljišta. Tu je još pet-šest parcela koje su u takvom stanju. Vlasnici drugih parcela ne smeju da se oglase, svi ćute i čekaju da se nešto desi. Mi nećemo više da ćutimo, mi ćemo da preduzmemo nešto“, ističe Milenko.

Dodaje i da je uputio snažan apel i upozorenje opštini da reši problem i omogući vlasnicima pogođenim tuđim nemarom da krenu sa poljoprivrednim aktivnostima.

„Dali smo opštini rok od petnaest dana da sklone šut i otpad kako bi moj otac mogao da uđe u njivu i da posadi kukuruz. Razmišljamo da li da tužimo one koji su nam onemogućili da koristimo naše zemljište i tu istovarili kamen, gvožđuriju i još drugih stvari pored zemlje. Ipak, verujemo da sve može da se reši mirnim putem. Ako do početka aprila ne bude nikakvih pomaka, mi ćemo ići na sledeći korak“, rekao je Milenko, čije je strpljenje pri kraju.

Do objavljivanja ovog teksta portal Nova.rs nije dobio odgovore ni od VPD „Galovica“, ni od GO Zemun na navode koje je izneo Milenko Barišić.

Iako nisu odgovorili našem portalu, Opština Zemun kontaktirala je oštećene poljoprivrednike i obećala im da će problem rešiti u roku od dva dana.

BONUS VIDEO: Divlja deponija u Zemunu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare